Sinds begin november betrapten politieagenten 24 jongeren op het gebruik van vuurwerk, ook al is dat verboden. ©  Robin Utrecht

Politie betrapt 24 jongeren in Mechelen op gebruik vuurwerk: “Elk seizoen opnieuw vallen er slachtoffers”

Mechelen -

De politie heeft de voorbije weken in Mechelen 24 jongeren betrapt op het gebruik van vuurwerk. Dat is verboden. Meerderjarigen krijgen een GAS-boete die kan oplopen tot 350 euro. Voor minderjarigen en hun ouders volgt na een tweede betrapping een begeleidingstraject.

Sven Van Haezendonck

In de eindejaarsperiode stijgt traditioneel het aantal meldingen van geluidsoverlast door het gebruik van vuurwerk en bommetjes. In de politieverordening is nochtans een verbod opgenomen. De overlast is er in verschillende wijken in de stad. Zo heeft de politie Mechelen-Willebroek sinds begin november inbreuken vastgesteld in de omgeving van Nekkerspoel, de Oude Liersebaan en in de buurt van de Antwerpse- en Battelsesteenweg.

Bij alle meldingen van overlast gaat de politie ter plaatse voor een controle. Als agenten overtreders aantreffen, stellen ze een proces-verbaal op. “Zo hebben we tot vandaag dus al 24 jongeren kunnen betrappen. Een eerste effect lijkt merkbaar op het terrein, maar uiteraard blijft de politie toezicht en controles uitvoeren en overtreders verbaliseren, zeker de komende dagen”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

Politiereglement uitgebreid

De gemeenteraad heeft maandag nog een uitbreiding van het politiereglement goedgekeurd. Voortaan is vanaf begin november tot eind januari ook het bezit van vuurwerk en bommetjes verboden. “De politie komt tussen om de overlast te doen ophouden, maar we rekenen natuurlijk ook op de verantwoordelijkheidszin van de ouders. Ook zij hebben een rol te spelen in de aanpak”, vertelt de burgemeester.

Argumenten voor de strenge aanpak zijn niet alleen de overlast die wordt veroorzaakt voor mens en dier, maar ook het gevaar van vuurwerk. “Elk seizoen opnieuw vallen er slachtoffers door onervarenheid en roekeloosheid, al te vaak met (zware) blijvende letsels.”

LEES OOK. Mechelen verbiedt bezit en gebruik van bommetjes drie maanden per jaar

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen