Gent verbiedt vuurwerk en bommetjes tot 1 februari, behalve op nieuwjaarsnacht

De stad Gent vaardigt een verbod uit op het bezit van vuurwerk en bommetjes tussen 18 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens. Het verbod blijft geldig tot 1 februari, behalve tijdens de nieuwjaarsnacht. Dan mag het enkel tussen middernacht en 1 uur.

Gent heeft een nieuwe tijdelijke politieverordening opgesteld, waarbij het particulier bezit van vuurwerk en bommetjes op openbaar domein strafbaar wordt tussen 18u en 6u. Enkel op Nieuwjaar is het toegelaten van middernacht tot 1 uur ’s morgens.

De stad wil op die manier overlast tegengaan. “Het afsteken van vuurwerk en gooien van bommetjes is enorm storend”, legt burgemeester Matthias De Clercq uit. “Het houdt mensen uit hun slaap en maakt dieren angstig. Ik geef de politie nu een krachtig middel om hiertegen op te treden. Vroeger moesten daders op heterdaad betrapt worden, nu kunnen we preventief optreden.”

Het afsteken van vuurwerk kan ook zorgen voor ernstig gevaar op lichamelijke letsels, ook bij omstaanders, en er gaat ook vaak vandalisme mee gepaard. Overtreders riskeren een GAS-boete vanaf 120 euro voor meerderjarigen en 60 euro voor minderjarigen.

Meest gelezen