Officieel: negende grootste economie ter wereld legaliseert Bitcoin als betaalmiddel

Uittredend president Jair Bolsonaro heeft een wetsvoorstel dat crypto in Brazilië legaliseert, ondertekend. De nieuwe regels erkennen onder andere Bitcoin als een digitale vertegenwoordiging van waarde, die bijvoorbeeld kan worden gebruikt als betalings- en beleggingsmiddel in het land.

Waarom is dit belangrijk?

Brazilië heeft, met een bbp van 1,93 biljoen dollar, de grootste economie van Zuid-Amerika, en de op acht na grootste ter wereld. Zijn nu in de wet verankerde positieve houding tegenover crypto, kan mogelijk de koers van Bitcoin en co omhoogstuwen. Dat positieve nieuws komt er na een belabberd jaar voor de cryptosector.

In het nieuws: Bolsonaro maakt het officieel: Brazilië beschikt over een regelgevend kader voor crypto.

  • Dat legaliseert de handel en het gebruik van cryptomunten in het land.
  • De nieuwe wet belast ook de uitvoerende macht van het land om een overheidsinstantie te selecteren die toezicht moet gaan houden op de cryptomarkt.
  • De verwachting is dat de Centrale Bank van Brazilië (BCB) toezicht zal gaan houden omtrent cryptobetalingen en de effecten- en beurscommissie (CVM) wanneer het als investeringsmiddel wordt gebruikt.
  • Andere bepalingen omvatten de regulering van dienstverleners zoals beurzen, die zich aan specifieke regels zullen moeten houden om in Brazilië te mogen opereren. Zo mogen aanbieders van cryptodiensten alleen actief zijn in het land na toestemming van de federale regering.
  • De wet bevat ook bepalingen, waarschijnlijk in reactie op de implosie van FTX, die vereisen dat beurzen onderscheid maken tussen gebruikers- en bedrijfsactiva, zo bericht Cointelegraph.

Lula

Verder: De cryptowet wordt over 180 dagen van kracht – waarschijnlijk in juni 2023.

  • De rechtse Bolsonaro legt over enkele dagen zijn functie neer, waarna de linkse Luiz Inacio Lula da Silva – kortweg: Lula – op 1 januari het presidentschap zal overnemen.
    • Van 2003 tot 2010 was Lula al president van Brazilië. Hij dankte zijn populariteit aan een sociaal beleid dat miljoenen Brazilianen uit de armoede haalde. Daarna werd Lula beschuldigd van corruptie en bracht hij anderhalf jaar in de gevangenis door. In maart dit jaar draaide het Hooggerechtshof zijn veroordeling terug. 
    • De socialist heeft zich eerder uitgesproken voor de invoering van crypto en blockchain.

Verschil met El Salvador

De Braziliaanse wet maakt van Bitcoin echter geen wettig betaalmiddel, zoals in El Salvador het geval is. Dat is het eerste (en tot dusver nog steeds enige) land ter wereld dat BTC die status verschafte.

  • De overheid van het Midden-Amerikaanse land heeft BTC dus gestandaardiseerd voor betalingen door burgers, zoals belastingen en boetes, zo merkt Crypto Insiders op.
    • De staat kan een algemeen gebruik van ’s werelds meest waardevolle digitale munt opleggen aan de Salvadoraanse samenleving: winkeliers kunnen dus verplicht worden om BTC te aanvaarden.

Met bijdrage van Floris Cup

(as)

Meer