Archiefbeeld ter illustratie

Beschuldigde Abrini over naaktfouilles en blinddoeken bij transfer naar proces aanslagen: "De hysterie moet echt met 5 niveaus naar beneden"

"Ik kan toch geen kalasjnikov in mijn slip verstoppen?" Mohamed Abrini, de "man met het hoedje", heeft zich, samen met andere beschuldigden, uitgesproken tijdens het kortgeding over de strikte veiligheidsmaatregelen die worden toegepast op het proces over de aanslagen in België. Hij en andere beschuldigden verwijzen naar de "serene" manier waarop het aanslagenproces in Parijs kon verlopen en eisen daarom aanpassingen. "Dit assisenproces is buiten categorie en moet dus met maximale veiligheidsmaatregelen verlopen", verdedigt de Belgische staat zich.

Wat voorafging

Al sinds de start van het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 klagen de beschuldigden over de strenge veiligheidsmaatregelen waaronder ze van en naar de assisenzaal in Haren worden gebracht. Het gaat dan vooral over de regelmatige naaktfouilles die ze moeten ondergaan en blinddoeken die de beschuldigden moeten opzetten tijdens hun vervoer. Vorige week hebben 6 beschuldigden de Belgische staat gedagvaard in een kortgeding om grondige aanpassingen te eisen. 

"Elke dag moet mijn cliënt vernedering na vernedering ondergaan", zucht advocaat Stanislav Eskenazi, die beschuldigde Mohamed Abrini (ook wel gekend als "de man met het hoedje", red.) verdedigt op het assisenproces over de aanslagen. Hij verwijst naar de dagelijks naaktfouilles die zijn cliënt moet ondergaan en de blinddoek die hij moet opzetten tijdens zijn verplaatsing naar het assisenproces. 

Het contrast met het proces over de aanslagen in Parijs is groot, zegt hij. "Daar kwam het recht boven emoties." Hij wordt daarin bijgetreden door meester De Taye, die Ali El Haddad Asufi vertegenwoordigt. "Tijdens het proces in Parijs heeft hij altijd zijn overbrenging geaccepteerd en geen problemen gemaakt. Sinds zijn aankomst in België is het probleem na probleem."

Het zijn argumenten die alle advocaten bovenhalen: dat de veiligheidsmaatregelen in Parijs veel soepeler waren, in een land dat nochtans minstens even zwaar getroffen werd door aanslagen en waar de dreiging hoger is. De maatregelen in ons land noemen ze daarom niet proportioneel, onwaardig aan de rechtstaat en een schending van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Archiefbeeld: enkele advocaten op het proces over de aanslagen.

"Hysterie"

Opvallend is dat ook hun cliënten zelf het woord krijgen van de rechter. Abrini spreekt over een "maskerade" en "hysterie". "In Parijs moest ik geen masker of vest dragen. We konden in de auto gewoon naar buiten kijken. En we arriveerden sereen op het proces. En wat doet men hier? Alles vastzetten. De hysterie die rond dit proces hangt, moet 5 niveaus naar beneden. Ze moeten stoppen met ons als dieren te behandelen."

Hij vraagt zich af waarom hij zich bij fouilles helemaal moet uitkleden. "In Parijs kon ik mijn slip aanhouden. Ze kunnen zo ook wel zien dat ik daar geen kalasjnikov of mes in hebt verstopt. Welk mes zou ik trouwens kunnen meehebben? Ik krijg alleen maar plastic bestek."

Bij de covidpandemie moesten jullie 2 maanden in isolatie en werden jullie al gek. Wel, wij zitten al jaren in isolatie

Mohamed Abrini, een van de beschuldigden op het proces over de aanslagen van 22 maart 2016

Abrini benadrukt dat er veel moet veranderen, zodat het proces sereen kan verlopen. "Dit is helemaal geen chantage. Bij de covidpandemie moesten jullie 2 maanden in isolatie en werden jullie al gek. Wel, wij zitten al jaren in isolatie."

Abrini wordt nadien volop bijgetreden door de beschuldigden Sofien Ayari, Bilal El Makhouki, Ali El Haddad Asufi en Hervé Bayingana Muhirwa. Die laatste twee vragen zich ook af waarom ze voor het proces in een veel opener regime werden behandeld en nu alsof ze een groot gevaar voor de maatschappij zijn.

"Potentieel gevaar"

Meester Bernard Renson, die de Belgische staat verdedigt, wuift de bewering weg dat de veiligheidsmaatregelen "disproportioneel" zouden zijn. "De Belgische staat heeft sinds 1940 geen dramatischere aanval gekend dan de aanslagen van 22 maart 2016. Hebben de daders toen de rechtsstaat in het achterhoofd gehad? Dit assisenproces is dus buiten categorie en moet dus met maximale veiligheidsmaatregelen verlopen." 

Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat ze dit proces nu aangrijpen om zich als slachtoffers te profileren, terwijl ze dat niet zijn

Advocaat Bernard Renson, die de Belgische staat verdedigt

Volgens Renson is het gebruik van handboeien, blinderende bril en naaktfouilles in dit geval dus helemaal niet overdreven, en al zeker niet in een sterk gemediatiseerd terreurproces. Hij verwijst naar het dreigingsniveau 3 (van 4) dat van kracht is en naar eventuele informatie waarover de veiligheidsdiensten beschikken, op basis waarvan ze hun maatregelen aanpassen. "Het potentiële gevaar is aanwezig bij elke transfer, daarom worden de maatregelen ook herhaald."

Hij wijst erop dat de beschuldigden speciaal zijn ondergebracht in de gevangenis van Haren, die het dichtst bij de assisenzaal ligt. Dus dat ze maar heel kort geblinddoekt en geboeid zijn. "Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat ze dit proces nu aangrijpen om zich als slachtoffers te profileren, terwijl ze dat niet zijn."

De uitspraak in dit kortgeding valt ten laatste op 30 december.

BEKIJK - De beschuldigden klagen de veiligheidsmaatregelen aan:

Videospeler inladen...

Meest gelezen