Vlaanderen mikt op de invoering van statiegeld op drankverpakkingen in 2025. Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Vlaanderen mikt op de invoering van statiegeld op drankverpakkingen in 2025. Beeld ter illustratie. © BELGA/Getty Images/Image Source

Vlaanderen wil statiegeld op blikjes en plastic flessen vanaf 2025

Vlaanderen wil tegen 2025 statiegeld invoeren voor blikjes en plastic flessen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vroeg en kreeg vandaag van de Vlaamse regering een mandaat om met haar collega’s van de andere regeringen de invoering van statiegeld te onderhandelen, met oog op invoering in 2025. Mogelijk krijg je vanaf dan 20 tot 25 cent voor elk flesje of blikje, al moeten de precieze voorwaarden nog worden afgeklopt.

322 reacties

  • Elvira Mannaerts

    9 maanden geleden
    Het statiegeld is op zich een goed idee. Maar hou het simpel. Je gaat toch naar de winkel en dan kan je het daar inleveren. Ik heb thuis boxen staan. Een voor Nederlands leeggoed en een voor Duits leeggoed. Er kan makkelijk nog een bij voor ons eigen Belgisch leeggoed. Elvira Mannaerts.
  • ingrid lardinois

    1 jaar geleden
    Ik drink alleen uit frisdrank uit blik of alcoholvrij bier. Mijn pmd zak is vlug vol. Als ik dan al die blikjes moet binnenbrengen. Mag ik ze platdrukken ?
  • Marc Van der Vloedt

    1 jaar geleden
    Vroeger zag je ze nog de "arme" mens die met een plastiek zak en trolley de banen afschuimde om blikjes te verzamelen en die dan naar de schroothandelaar bracht. Naar het schijnt bestaan de dunne blikjes niet meer uit "deftig" materiaal, waardoor het rond laten slingeren ook al een optie werd. Wie zou NU het meest "profiteren" van het statie geld van/op de overgewaardeerde verpakking ?
  • Raoul Rouma

    1 jaar geleden
    Vlaanderen willen juist niets. De politici willen dat en enkel maar om hun kas nog meer te spijzen. We betalen ons al zot op milieu taksen. Nu nog eens op dezelfde zaken weer betalen is er ver over. De bevuiler MOET betalen, degene die nu die rommel in de natuur dumpt zal er met of zonder taks niet van wakker liggen. Opvoeding van huis en school uit dat moet gebeuren.
  • Joris Vanderaert

    1 jaar geleden
    Het is een nederlaag om de ganse bevolking die netjes sorteert en recycleert op te zadelen met nog een extra taks met idd. waarschijnlijk ook BTW op die taks, omdat een bepaald deel van de bevolking geen burgerzin heeft en kennelijk niet betrapt wordt omdat er te weinig agenten zijn ook al betalen we ons blauw aan belastingen. De vraag is welke impact dit statiegeld gaat hebben op ons leven, hoeveel extra tijd gaan we weer kwijt zijn?
  1. Engie plant investering van 4 miljard euro, maar wil geen verlenging van kerncentrales met twintig jaar: “We hebben al genoeg werk”

    Engie plant investe­ring van 4 miljard euro, maar wil geen verlenging van kerncentra­les met twintig jaar: “We hebben al genoeg werk”

    De energiegroep Engie is van plan tot vier miljard euro te investeren in ons land tegen 2030. Dat heeft de nieuwe CEO van Engie België, Vincent Verbeke, vandaag bekendgemaakt. Zo pakt de Belgische marktleider uit met een nieuwe strategie, genaamd Energize2030, voor de komende jaren. Engie wil meer elektriciteit opwekken via hernieuwbare energie, investeren in flexibele capaciteit en een voorloper zijn in de verandering naar groene waterstofenergie. Maar er is momenteel niet veel enthousiasme over een eventuele levensduurverlenging van kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 met twintig jaar in plaats van tien jaar.