"Faillissement Optima Bank zal geen 50 miljoen kosten"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zegt dat het faillissement van de Gentse bank Optima de staat geen 50 miljoen euro zal kosten. Vanochtend had de krant De Tijd uitgepakt met dat bedrag.

Volgens De Tijd die zich baseert op cijfers van de FOD Financiën, zijn nu al bijna 40 miljoen euro uitbetaald aan de gedupeerde spaarders van de failliete bank Optima uit Gent. Als elke spaarder van Optima een beroep doet op de garanties, zou dat kunnen oplopen tot 50,5 miljoen euro, heeft de  krant berekend.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt betwist dat de overheid daar voor 50,5 miljoen euro zou moeten opdraaien. De gedupeerde spaarders en bevoorrechte schuldeisers kunnen beroep doen op een eventuele overheidsgarantie tot 100.000 euro.

Zoals het er nu voorstaat, volstaan de activa van Optima Bank om de gedupeerden uit te betalen. Pas als dat niet het geval is, zou de reserve van het Garantiefonds in werking treden, maar dat fonds wordt gefinancierd door de bankensector zelf, merkt Van Overtveldt op.

Bovendien bestaat er ter dekking van de schulden van Optima een borgstelling vanwege oprichter en hoofdaandeelhouder Jeroen Picqueur ten belopen van 30 miljoen euro, nog volgens de minister.

Meest gelezen