© rr

“Ik moest tegen de volgende dag 3000 euro vinden, anders geen kankeronderzoek”

Honderden kankerpatiënten krijgen een behandeling, een medicijn of een implantaat dat ze volledig zelf moeten betalen. “Ik moest tegen de volgende dag 3000 euro neertellen als ik een belangrijke chemo-test wou laten uitvoeren”, klaagt een borstkankerpatiënt. Andere kankerpatiënten hebben geen geld meer over om na een mondkankeroperatie hun verwijderde tanden te vervangen. Kom Op Tegen Kanker roept de overheid en de zorgverstrekkers op om nieuwe therapieën sneller te onderzoeken zodat ze kunnen terugbetaald worden.

Geert Neyt

“Ik kreeg vorig jaar te horen dat ik een borsttumor had”, zegt Lina Van Wichelen (60) uit Tervuren. “Het was blijkbaar een weinig voorkomende kankervorm en de oncoloog van het ziekenhuis Gasthuisberg zei me dat hij twijfels had over het nut van een behandeling met chemotherapie. Zelf was ik bijzonder angstig voor de nevenwerkingen. Zo zag ik het helemaal niet zitten, om al mijn haren te verliezen.”

“De arts zei me dat er een test bestond - de mammaprint - om uit te zoeken of chemo wel aangewezen was, maar niet in België. Ik moest ervoor naar een lab in Amsterdam. De test werd terugbetaald aan Nederlanders maar niet aan Belgen. Dus moest ik 3000 euro uit eigen zak betalen. De volgende dag moest ik het geld hebben, anders ging de test niet door.”

Grof antwoord van RIZIV

“Ik heb toen even moeten slikken want als alleenstaande vrouw die op de mutualiteit was terechtgekomen, was dat een behoorlijk grote aderlating voor mij. Maar ik heb dan toch beslist de test te laten plaatsvinden. Ik heb er geen spijt van gehad, want een maand later kreeg ik als resultaat dat chemotherapie inderdaad niet noodzakelijk was om mijn tumor te behandelen. Uiteindelijk is de chemo vervangen door dertig bestralingen. Die behandeling lijkt voorlopig ook te werken.”

Lina Van Wichelen ontdekte dat de mammaprint-test in alle Europese landen wordt uitgevoerd en terugbetaald. “Behalve dus in ons land. Ik heb daarover gebeld met het RIZIV, dat over de terugbetalingen beslist, maar kreeg een grof antwoord: “Mevrouwtje, je moet niet alles geloven wat men je wijsmaakt”. Totaal ongepast, want ik had daarover wel met een kankerspecialist gesproken, hé. Het was overduidelijk dat het RIZIV nog nooit van die behandeling had gehoord en ook niet van plan was om te onderzoeken of die niet in aanmerking kon komen voor terugbetaling.”

7000 euro

© BELGAIMAGE

Het verhaal van Lina Van Wichelen is een van de meer dan 150 getuigenissen van patiënten die de Kankerlijn van Kom Op Tegen Kanker de afgelopen weken heeft verzameld over een behandeling of medicijn dat helemaal zelf moet worden bekostigd.

“Ik kreeg het voorbeeld van een man met botkanker bij wie een knieprothese op maat was ingeplant en daarvoor 7000 euro uit eigen zak had moeten ophoesten”, zegt Ward Rommel van de studiedienst van Kom Op Tegen kanker (KOTK).

“Net als het verhaal van Lena is dat een, voorbeeld van een vernieuwende behandeling die bij het RIZIV en de zorgverstrekkers nog te weinig bekend is. Wij roepen de overheid dan ook op om werk te maken van studies die aantonen dat die therapieën of medicijnen nuttig zijn”, aldus Rommel. “Dan kunnen ze ook voor een deel worden terugbetaald.”

Tandeloos

Over een andere groep niet terugbetaalde behandelingen wordt al jarenlang gediscussieerd of ze wel werken. “Dat is bijvoorbeeld zo met de HIFU-behandeling voor prostaatkanker. Daarbij worden de kankercellen vernietigd door ze extreem te verhitten. Dat wordt al 10 jaar toegepast maar nog altijd niet terugbetaald. Kostprijs: tot 3000 euro.”

“Ten slotte zijn er de behandelingen die de levenskwaliteit verbeteren en vaak ook niet worden terugbetaald. Ik denk aan mensen die door hoofd- en halschirurgie hun hele gebit zijn verloren. Een gebitreconstructie kost ongeveer 10.000 euro per kaak. Maar sommige patiënten hebben dat geld niet en moeten dan verder leven zonder tanden.”

Supplement van 300 procent

Wie een laag inkomen heeft en door kanker financiële problemen krijgt, kan terecht bij het Kankerfonds. Vorig jaar kreeg het Kankerfonds 2.414 aanvragen. In ongeveer de helft van de gevallen werd een vergoeding uitbetaald. Maar voor wie een normaal inkomen heeft, zijn de dure kosten niet recupereerbaar.

Kom op Tegen Kanker benadrukt dat de overheid ook positieve zaken heeft verwezenlijkt. “Ik denk aan de terugbetaling van borstreconstructies met eigen weefsel en vruchtbaarheidsbehandelingen voor mensen met kanker”, zegt Ward Rommel.

Toch waarschuwt hij voor de gevaren van een geneeskunde met twee snelheden voor wie kanker heeft; “We merken dat wie een eenpersoonskamer boekt, soms supplementen van 300% moet neertellen voor het ereloon van de chirurg. Hospitalisatieverzekeringen betalen meestal maar supplementen tot 100% terug.”

“Wij roepen artsen en ziekenhuizen op om redelijk te zijn en farmaceutische firma’s om eerlijker prijzen te hanteren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer