Ook Antwerps gerecht maakt zich zorgen over transport van gevangenen: "Onaanvaardbare situatie, rechtsstaat is in gevaar"

Na Brussel trekken ook de rechtbank en het parket in Antwerpen aan de alarmbel over het transport van gevangenen naar de rechtbank. Door een personeelstekort bij de politie kunnen veel gedetineerden niet voor de rechtbank verschijnen. "De goede werking van de rechtsstaat is in gevaar", zeggen ze.

Gisteren al meldde VRT NWS dat de raadkamer in Brussel twee verdachten in een Sky ECC-dossier had vrijgelaten, omdat de politie er niet in geslaagd was om hen naar het justitiepaleis te brengen voor de zitting. "De raadkamer betreurt dat de Belgische gevangenissen niet in staat zijn om gedetineerden naar de zitting te laten overbrengen door personeelstekort. Het gaat daarbij niet meer om overmacht, maar om een systematisch probleem. Aangezien de rechten van verdediging hierdoor geschonden worden, wordt de verdachte vrijgelaten”, klonk het. Intussen heeft het parket wel beroep aangetekend tegen de beslissing, waardoor de twee verdachten voorlopig aangehouden blijven.

Maar ook in Antwerpen kampen ze met hetzelfde probleem. Gisteren kon naar verluidt geen enkele gevangene voor de raadkamer worden gebracht, vandaag had de raadkamer tegen de middag nog maar 9 van de 36 zaken kunnen behandelen. Ook bij de onderzoeksrechters en de correctionele rechtbank is de situatie vergelijkbaar. "Op alle fronten doen zich onaanvaardbare situaties voor. Zittingen lopen uren vertraging op en verschillende zaken moesten worden uitgesteld omdat de betrokkenen niet werden overgebracht", zegt persrechter Wendy Verhaegen. "Ook in de gevangenissen zijn er schrijnende toestanden, omdat gedetineerden niet naar het ziekenhuis kunnen worden gebracht voor noodzakelijke medische tussenkomsten. De goede werking van de rechtsstaat is in gevaar. We vragen dringend een oplossing voor die problemen."

De federale politie bevestigt dat men kampt met een personeelstekort bij de Directie Beveiliging.  "De problemen worden momenteel vooral veroorzaakt door de afwezigheid van zieken en langdurig zieken. Bovendien heeft de directie het momenteel extra druk omdat ze ook bijstand leveren bij het proces rond de aanslagen. Door dit personeelstekort zijn vertragingen mogelijk, maar we doen ons uiterste best om deze tot een minimum te beperken en oplossingen te voorzien."

Meest gelezen