©  Belga

Europese gasprijs deze week al 25 procent gezakt

Aardgas werd deze week in Europa al ruim een kwart goedkoper op de richtingevende TTF-beurs in Amsterdam. Volgens het persagentschap Bloomberg gaat het om de grootste daling in maanden, geholpen door het zachte weer. De prijs schommelt vrijdag rond de 82 euro per megawattuur, het laagste peil sinds juni van dit jaar.

Bron: BELGA

Naast het zachtere weer dan normaal voor deze tijd van het jaar, spelen ook de hoge gasvoorraden in Europa en de dalende vraag vanuit de industrie een rol bij de prijsdaling. Daarnaast hebben ook de windmolens weer meer werk.

Maar traders waarschuwen wel voor prijsverschillen met de Aziatische markt. Als daar meer geboden wordt voor vloeibaar aardgas (lng), dan zouden de lng-tankers Europa wel eens links kunnen laten liggen, klinkt het. Bovendien zou ook het barre winterweer in de VS de export van lng negatief kunnen beïnvloeden.

Een nieuwe koudeprik, in combinatie met het eventueel stilleggen van de twee resterende gaspijpleidingen tussen Rusland en Europa, zouden de volatiliteit van de gasprijs weer aanwakkeren, menen analisten van Bloomberg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer