DE ANTWERPENAAR VAN 2022. Van 100 tot 91: de aanbidster van Niels Destadsbader en de man met de bloemkooloren

Wie haalde in 2022 het nieuws, wie ging over de tongen, wie stak zijn nek uit en wie liet zich voor het eerst opmerken? De redactie van Gazet van Antwerpen selecteerde 100 uiteenlopende figuren die het jaar hebben gekleurd. Wie wordt de Antwerpenaar van 2022? We tellen de hele kerstvakantie af naar onze nummer 1. Vandaag: van 100 tot 91.

De weekendtreinen tussen Antwerpen-Centraal en Brussel-Centraal zaten van februari tot mei vol kunstminnende Sinjoren. In dichte drommen stroomden ze door de Ravensteingalerij en dan de trappen op in de richting van de Bozar. Want het was niet in eigen stad dat Rinus Van de Velde zijn grote en uiterst succesvolle overzichtstentoonstelling kreeg, maar in het Brusselse Paleis van Schone Kunsten. Een vroeg en schoon eerbetoon voor de veelzijdige kunstenaar, geboren in Leuven, die pas in 2023 40 zal worden. En wie geen genoeg kan krijgen van zijn werk, heeft al lang zijn nieuwste boek, A Fictional Autobiography, in huis.

Ze is jarig op dezelfde dag als Vladimir Poetin en Tom Van Grieken, maar een stuk jonger, vredelievender en - we moeten daar eerlijk in zijn - oogverblindender. Het gevoel voor humor van de comédienne is ook een stuk beter ontwikkeld dan dat van haar verjaardagsbuddies. De 24-jarige Westmalse brak dit jaar door als sidekick van Jan-Jaap van der Wal en Ella Leyers in De Ideale Wereld op Canvas en staat deze dagen op de planken met haar eerste Eindejaarsconference Samen door 2022. Haar crush op Niels Destadsbader blijft tot op heden helaas niet beantwoord.

Een rechter veroordeelde de kunstenaar/theatermaker in april tot 18 maanden cel met uitstel. Fabre kreeg die straf voor pesterijen, ongewenst seksueel gedrag en aanranding van de eerbaarheid. De Seefhoekenaar ontkende de aantijgingen, maar berustte in de straf en voelde zich gesteund door 175 (ex-)medewerkers en collega’s die het in een open brief voor hem opnamen, van Clara Cleymans tot Jeroen Olyslaegers. Gecanceld is Fabre allerminst. Zijn kunst blijft hoge prijzen halen en het MuHKA selecteerde enkele van zijn werken voor expo’s in Kyiv en Keulen.

Het voorbije jaar moet voor onze bekendste wetenschapper een stuk draaglijker geweest zijn dan het vorige. In 2021 zat hij nog meer dan een maand met zijn gezin in een safehouse omdat een dolgedraaide militair met een kop vol laffe samenzweringstheorieën ermee had gedreigd om zijn hoofd op weinig wetenschappelijke manier van zijn romp te scheiden. In 2022 kreeg de viroloog uit Willebroek een eredoctoraat van de Vrije Universiteit Amsterdam voor zijn wetenschappelijk werk, adviezen én communicatie over de coronacrisis. Het vieze virus zelf hield zich ondertussen na een laatste grote piek eind januari gelukkig een stuk gedeisder.

Tien Ensors, daar kan een mens al eens mee buitenkomen. Dealer, het keiharde regiedebuut van Jeroen Perceval, legde ongenadig de impact van de cokesnuiverij op de Antwerpse samenleving bloot. De film kaapte in het voorjaar de belangrijkste awards weg op de uitreiking van de Vlaamse film- en tv-prijzen, waaronder beste film, beste regie en beste scenario. Maar de mooiste prijs voor de Antwerpenaar, die ook nog schitterde naast Dimitri Vegas in de actiekomedie H4Z4RD en in de tv-series Billie vs. Benjamin en Een Goed Jaar, kwam in de vorm van twee kleine wezentjes. Hij werd vader van de tweeling Romane en Gaspard.

Bloemkooloren en Tato Grigalashvili, ziedaar de twee allergrootste vijanden van Matthias Casse. Met de eerste kwaal kampt de judoka ondertussen al meer dan tien jaar. Met de tweede is de rivaliteit van recentere datum. De kloeke Georgiër hield onze Casse dit jaar zowel van de Europese titel in Sofia als van de wereldtitel in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent. Twee verloren finales en twee keer zilver dus voor de He-man uit Hemiksem, die hoopt dat hij zijn zwart beest volgend jaar wél nog eens kan verslaan, om alvast vertrouwen op te doen voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. De strijd met de bloemkooloren daarentegen heeft hij voorgoed opgegeven.

De Beverse choreograaf maakte deze zomer te midden van een hittegolf zijn indrukwekkend debuut voor Opera Ballet Vlaanderen op de Cour d’Honneur van het Palais des Papes in Avignon. 10.000 balletliefhebbers kwamen er naar Futur Proche kijken, een voorstelling waarin Martens en zijn dansers zich in het zweet zwoegden om de klimaatproblematiek aan te kaarten.

Ook dit jaar stookten we onze provinciale schoonheidskoninginmachine op en rolde er voor de twintigste keer een Antwerpse Miss België van de band. Een ingeweken beauty, deze keer, want Chayenne Van Aarle groeide op in een West-Vlaams kasteel tussen kamelen, zebra’s en kangoeroes. Vandaag woont ze op Linkeroever. De grote oversteek van de Schelde laat nog even op zich wachten.

Ook in 2022 was de droogte weer verschroeiender dan een vuurpijl in de handen van een voetbalhooligan. De gouverneur lanceerde derhalve een plan om het waterverbruik duurder te maken voor de grootverteerders – zwembadvullers, tuinkaboutersproeiers, Sport Utility Vehicule-wassers ... Wetenschappers juichten het voorstel toe, maar zelfs haar eigen partijleden schoten het af.

Op maandag 26 december ontdek je wie op plaats 90 tot 81 staat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER