De onmogelijkheid van een (v)echtscheiding: waarom het Westen niet zonder Rusland kan in de zoektocht naar kernfusie

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne hebben Europa en de VS de banden met Moskou verbroken, om het land en zijn economie op het internationale toneel te isoleren. Ondanks alle sancties is er echter nog één samenwerking die doorgaat alsof er niets is gebeurd: die voor het onderzoek naar kernfusie.

Waarom is dit belangrijk?

Er wordt al geruime tijd gepoogd de code van kernfusie, hetzelfde proces dat in de zon plaatsvindt, te kraken. Dit zou namelijk een onbeperkte bron van schone energie opleveren.

De achtergrond: ITER, het grootste kernfusieproject ter wereld, is een geopolitieke puzzel.

  • De oprichting van de Internationale Thermonucleaire Experimentele Reactor (ITER) alleen was al een monumentaal geopolitiek symboolmoment.
    • Het project werd namelijk gelanceerd na een ontmoeting tussen Ronald Reagan en de recentelijk overleden Mikhail Gorbatsjov, toen respectievelijk president van de Verenigde Staten en secretaris-generaal van de Sovjet-Unie, in 1985.
    • Een toenaderingsoefening
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer