Bewaar je gekregen pralines best in de koelkast of niet?
Met botercrème, karamel of advocaat: Belgische pralines zijn tijdens de feestdagen een erg populair cadeau. Daardoor zitten veel mensen met het eindejaar plots met een grote voorraad. Maar hoe bewaar je de lekkernijen het best? En blijven pralines lang vers? Chocolatier Dominique Persoone legt uit.
December is traditioneel gezien een topperiode voor chocolatiers. Veel mensen zoeken nog snel naar een cadeautje, en met een doosje pralines kan je nooit iets mis doen. Dat merkt ook chocolatier Dominique Persoone. “Het is op dit moment alle hens aan dek. We produceren echt massa’s pralines. En we moeten echt ons best doen om alles op tijd ingepakt en verzonden te krijgen. Een hele klus.” Wat als je dan drie of vier van die doosjes krijgt, kan je ze op een speciale manier bewaren zodat de chocolade zeker niet slecht wordt?
“Veel mensen kiezen traditioneel voor de koelkast om chocolade te bewaren”, begint Dominique. “Maar dat raad ik eigenlijk af. Zowel voor de smaak als het uitzicht. Om te beginnen is een frigo te vochtig. Het vocht zorgt ervoor dat de suiker in de chocolade zal beginnen smelten, en dat de buitenkant van je pralines zullen verdampen. Daardoor kan er een grijzige kleur ontstaan op de chocolade.”
Chocolade kan je vergelijken met een sposn. Het neemt alle geurtjes in de omgeving op, ook dat van een geopend pakje salami.
Hoe bewaar je chocolade het best?
Ook de smaak zal in een koelkast aangetast worden. “Chocolade kan je vergelijken met een spons. Het neemt alle geurtjes in de omgeving op. Heb je dus nog een geopend pakje salami in de frigo staan? Dan bestaat de kans dat die geur in de pralines zal trekken en zo de smaak zal beïnvloeden.” Iets wat je natuurlijk liever wil vermijden.
“De perfecte plek is geurloos, droog en koel. Denk bijvoorbeeld aan de voorraadkast. Ook is het belangrijk dat de doos waarin je chocolade bewaart goed is afgesloten. Licht zorgt namelijk voor oxidatie. Dat is een fenomeen waarbij het vet in je chocolade wordt afgebroken. Daardoor gaan de lekkerste aroma’s verloren, en dat wil je natuurlijk niet laten gebeuren.” Tot slot heeft Dominique nog één grote tip. “Eet verse pralines gewoon zo snel mogelijk op. Je kan ze wel lang bewaren, maar de smaken en aroma’s zullen gewoon beter zijn als je ze direct opeet.”
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
Na Ozempic is ‘Oatzempic’ nu de nieuwste hype op TikTok om snel kilo’s te verliezen. Influencers promoten het als een simpel alternatief voor het geneesmiddel en bovendien zonder doktersvoorschrift. Maar is dit écht een wondermiddel of het zoveelste crashdieet? Wat zit er juist in? En kunnen de kilo’s er hiermee afblijven? Diëtisten Sanne Mouha en Michaël Sels nemen de nieuwe trend onder de loep: “Het is slim gezien.” -
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
Europeanen zijn dol op kippenvlees. Dat zien we aan de drie ton veren die er elk jaar overblijven door de productie van kippenvlees. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze veren? De meeste belanden wellicht op de afvalhoop, of worden verbrand, maar eigenlijk kunnen we zo ook opeten – en het is nog lekker ook. -
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
-
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?