Spoeddienst ziekenhuis in Bazhou, een stad in de provincie Hebei
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

China stopt met dagelijks covidcijfers te melden

De Nationale Gezondheidscommissie in China stopt met het dagelijks publiceren van cijfers over het aantal coronabesmettingen en overlijdens door COVID-19. Dat heeft de commissie bekendgemaakt. Er werd geen reden gegeven, maar het is duidelijk dat de statistieken de recente golf aan besmettingen niet meer weerspiegelen.  

Sinds China op 7 december is gestopt met de strenge coronamaatregelen binnen het zerocovidbeleid weerspiegelen de cijfers niet meer de realiteit. Voordien maakten de bijna verplichte PCR-tests het mogelijk om met redelijke betrouwbaarheid de trend van de corona-epidemie te volgen. Maar besmette personen nemen nu de zelftests af en spelen de resultaten zelden door aan de autoriteiten. Hierdoor zijn er geen betrouwbare cijfers meer beschikbaar. 

"Vanaf vandaag zullen we niet langer dagelijks informatie over de epidemie publiceren", klonk het bij de Nationale Gezondheidscommissie. "Het Chinese Centrum voor ziektebestrijding en -preventie (CDC) zal informatie met betrekking tot de epidemie publiceren, voor referentie- en onderzoeksdoeleinden", klonk het nog. Er werd niets gemeld over de frequentie waarmee de commissie deze informatie gaat delen. 

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Chinezen op sociale media: "Ze worden wakker"

Een aantal Chinezen reageren spottend op de mededeling van de commissie. Zij zagen al langer het grote verschil tussen het aantal besmettingen bij hun familieleden en de officiële statistieken. 

"Uiteindelijk worden ze wakker en realiseren ze zich dat ze mensen niet meer voor de gek kunnen houden", schrijft een gebruiker van het sociale netwerk Weibo. "Het was het grootste valse statistiekbureau van het land", zei een ander. "Zijn hier medewerkers van crematoria? Ben je overwerkt?", lees je nog op sociale media.

"Zes coronadoden sinds opheffing beperkingen"

Dagelijks worden een half miljoen mensen besmet in Qingdao, een stad met 10 miljoen inwoners in de oostelijke provincie Shandong, schatte een gemeenteambtenaar afgelopen week in de officiële pers. Maar China heeft slechts zes coviddoden aangekondigd sinds de beperkingen zijn opgeheven. 

Toch meldden heel wat crematoria een ongewoon hoge toestroom van lichamen, volgens persbureau AFP. Iets waar de Chinese media nauwelijks over berichten. Bovendien zouden de ziekenhuizen onder druk staan door een hoge toestroom aan patiënten, klonk het nog. Daarnaast zijn miljoenen bejaarde en kwetsbare personen niet volledig gevaccineerd.

Meest gelezen