© vrs

92 procent van werknemers keurt sociaal akkoord bij Sylvania goed

Bij lampenfabrikant Sylvania in Tienen heeft 92 procent van de werknemers het voorstel tot sociaal akkoord goedgekeurd ter begeleiding van de beslissing van de directie om de productie stop te zetten. Hierdoor gaan 170 van de circa 200 jobs verloren. Dat is vernomen bij vakbondssecretaris Leen Vanderhulst (ACV-Metaal).

De Chinese beursgenoteerde verlichtingsfabrikant Shanghai Feilo Acoustic Co Limited nam Sylvania begin 2016 over, maar besliste eind vorig jaar omwille van aanhoudende grote verliezen en het feit dat de Tiense producten niet konden concurreren met Chinese prijzen, de productie stop te zetten en deze te verplaatsen naar andere vestigingen in China en Oost-Europa.

Tijdens de voorbije informatie- en consultatiefase over dit collectief ontslag konden de vakbonden de directie niet overtuigen de fabriek nog een kans te geven. De stopzetting van de productie is voorzien op 30 april 2017. Van de 200 werknemers in Tienen zullen er nog een 30-tal aan de slag kunnen blijven in ondersteunende diensten zoals boekhouding, R&D en IT.

De directie gaat de SWT-brugpensioenregeling aanvragen vanaf de leeftijd van 56. Als dit toegekend wordt, zal volgens Vanderhulst iets minder dan een derde van de werknemers hiervoor in aanmerking komen. Naast de wettelijke sluitings- en verbrekingsvergoeding zijn ook vertrekpremies bekomen die voor arbeiders en bedienden overigens identiek zijn. Binnenkort zal ook een tewerkstellingscel geïnstalleerd worden die de ontslagen werknemers aan een nieuwe job wil helpen.

Voor de 30 werknemers die aan de slag blijven, is werkzekerheid bedongen gedurende minstens 3 jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer