© BELGA

“Studie over taakbelasting in onderwijs moet rond zijn tegen einde maart 2018”

De studie over de taakbelasting van leerkrachten in het Vlaamse onderwijs moet rond zijn tegen 31 maart 2018. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) gezegd in de Commissie Onderwijs van het Vlaamse Parlement. Het onderzoek zal niet alleen de werkbelasting van leerkrachten in het secundair onderwijs onderzoeken, maar ook in het kleuteronderwijs en het lager onderwijs.

De parlementsleden Caroline Gennez (sp.a), Jos de Meyer (CD&V) en Ann Brusseel (Open Vld) vroegen meer uitleg over het onderzoek naar de werklastmeting van leerkrachten waarover de minister eerder een consensus bereikte met de onderwijsbonden.

“Het opzet van het onderzoek is een duidelijk zicht te bieden op wat een moderne omschrijving is van de taak van een leerkracht en hoeveel tijd eraan besteed wordt”, aldus de minister, die benadrukte dat de sociale partners hierbij zullen betrokken worden en dat het “over meer zal gaan dan alleen maar de noemer (het aantal uren dat een leerkracht voor de klaas staat)”. De minister verwacht dat de studie ook een “zicht geeft op mogelijke significante verschillen per vak, per school, per onderwijsniveau en per onderwijsvorm”.

De beoogde startdatum van het onderzoek is 1 mei 2017, de dag van het feest van de arbeid en dus een vrij symbolische datum om een onderzoek naar werkbelasting in het onderwijs te starten. “De resultaten worden verwacht tegen 31 maart 2018”, aldus de minister. De vorderingen van het onderzoek zullen opgevolgd worden door een stuurgroep waarin het Departement Onderwijs en Vorming, de onderwijskoepels en de vakorganisaties zetelen.

Betekent dit dat de gesprekken over het loopbaanpact zo lang zullen stilliggen? “Nee”, antwoordt minister Crevits, “ik wil terug aan tafel met alle partners om het te hebben over maatregelen die buiten de ‘scope’ van dit onderzoek vallen, zoals bijvoorbeeld de pool voor startende leerkrachten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer