De tien strafste verhalen uit één jaar onderzoeksjournalistiek

Hasselt -

Onderzoeksjournalistiek is geen exclusief domein voor grote kwaliteitskranten of televisiezenders. Dat bewijst Het Belang van Limburg al het hele jaar: met HBvLOnderzoekt duikt uw krant diep in de regio om de zaken uit te spitten. Dat resulteerde in 2022 in een aantal dossiers.

MaLu

De feiten die aan het licht kwamen in het rapport van Audit Vlaanderen (het agentschap van de Vlaamse overheid) over de Truiense schepen Jelle Engelbosch, werden al eerder onderzocht en gepubliceerd door onze onderzoeksjournalisten. De schepen van Ruimtelijke Ordening werd op de vingers getikt over de aankoop van een stuk grond van de Kerkfabriek van Velm en in een dossier over een boerderijtje waarbij hij een lap grond verwierf door een procedure van verkrijgende verjaring. Het Auditrapport bleef nazinderen en Engelbosch trok zijn kandidatuur als burgemeester in. Ook de geheime lening aan oud-burgemeester Jef Cleeren, die tot het ontslag van de Truiense burgemeester Veerle Heeren leidde, kwam in de actualiteit door onderzoek van Het Belang van Limburg.

Onze reporters onderzochten afgelopen jaar schrijnende toestanden in een rusthuis in Tongeren, financiële mistoestanden in de kinderopvang, merkwaardige vastgoeddeals, milieuvervuiling met PFOS, geklungel bij het Rampenfonds waardoor Herk-de-Stad eerst niet en later weer wél in aanmerking kwam voor vergoedingen, huisjesmelkerij en zo veel meer. We gingen zelfs grensoverschrijdend te werk met onze collega’s van De Limburger om de mogelijke betrokkenheid van Marc Dutroux te onderzoeken bij de verdwijning van het Nederlandse meisje Tanja Groen.

In 2023 willen we als redactie op de ingeslagen weg verdergaan. Ondertussen wensen we u nog veel leesplezier met een terugblik op tien interessante onderzoeksartikels uit 2022 op onze website en in onze app.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer