2022 CQ-Roll Call, Inc.

Oekraïense president Zelenski: "Rusland heeft dit jaar alles verloren wat het kon verliezen"

De Oekraïense president Zelenski heeft zijn bevolking gewaarschuwd dat er de laatste dagen van het jaar nog Russische aanvallen kunnen plaatsvinden. "We moeten op elk scenario voorbereid zijn", verklaarde hij tijdens zijn dagelijkse videotoespraak. Hij wees er ook op dat de verliezen aan Russische kant groot zijn.

"We moeten ons ervan bewust zijn dat onze vijand zal proberen deze tijd donker en moeilijk voor ons te maken", aldus Zelenski. Rusland heeft dit jaar alles verloren wat het kon verliezen, zei hij. "Maar het probeert zijn verliezen te compenseren met de sluwheid van zijn propagandisten, en met de raketaanvallen op ons land, op onze energiesector."

"Ik weet dat de duisternis ons er niet van zal weerhouden de bezetters naar hun nieuwe nederlagen te leiden", vervolgde Zelenski. "Maar we moeten op elk scenario voorbereid zijn."

De Oekraïense president haalde ook uit naar het Russische leger dat eergisteren in Cherson met artillerieaanvallen minstens 16 mensen doodde en nog eens 64 anderen verwondde. Hij noemde de daders "onmensen". "We zullen elke moordenaar vinden", benadrukte hij. Volgens het Oekraïense leger zijn zeker 70 Russische officiers gewond geraakt bij een aanval op een Russische commandopost in de regio Cherson. 

Russische persbureaus schrijven dat Oekraïne een drone-aanval heeft uitgevoerd op een Russische luchtmachtbasis diep in het binnenland. De drone zou onderschept zijn, maar het toestel viel op de grond en daarbij zijn drie militairen omgekomen. De militaire basis ligt in de stad Engels, nabij Saratov, op meer dan 800 kilometer van de grens met Oekraïne. Ze was eerder deze maand ook al eens aangevallen. 

Meest gelezen