Hulpdiensten bij een ammoniak-lek. (archieffoto)

Na het lek in Servië: hoe gevaarlijk is ammoniak voor de mens? Professor Tytgat: "Schade aan ogen kan onomkeerbaar zijn"

In Servië is gisteren een goederentrein ontspoord en daarbij kwam ammionak vrij. De gaswolk heeft tientallen mensen vergiftigd. Hoe gevaarlijk is het goedje? "Het geeft een sterke irritatie aan de slijmvliezen van de neus en de luchtwegen. Je kan in de problemen komen met je ademhaling. Maar ik maak me vooral zorgen voor de ogen", legt professor toxicologie Jan Tytgat in "De ochtend" (Radio 1) uit. 

Ruim 50 mensen kampten met vergiftigingsverschijnselen na het treinongeluk, zeven slachtoffers werden naar het ziekenhuis gebracht. De noodtoestand in het stadje Pirot werd uitgeroepen: de inwoners moeten binnenblijven. In twintig wagons zat ammoniak, uit twee wagons ontsnapte ammoniak.

Professor Tytgat (KU Leuven) maakt duidelijk dat ammoniak niet te onderschatten is. "Ammoniak is kleurloos met een zeer sterk prikkelende geur", zegt hij op Radio 1. "Je hebt keelpijn en gaat hoesten, je kan pijn achter je borstbeen hebben. Je kan ernstige schade aan de ogen krijgen en die schade is onomkeerbaar: van verminderd zicht tot zelfs blindheid. En ter hoogte van de huid kan je blaarvorming krijgen."

Afhankelijk van de dosis kan ammoniak ook tot de dood leiden. "Ammoniak die vervoerd wordt, is zeer geconcentreerd. Als dat vrij komt, kan het gas makkelijk met water reageren tot het ammoniak vormt. Dan stelt zich een ander probleem: je krijgt een vermesting van de omgeving. Er zit veel stikstof in."

Hoelang zou de ammoniakwolk nog boven het stadje Pirot kunnen hangen? "Je moet eerst de bron wegnemen, nadien gaat de ammoniak als gas snel weg reageren tot een waterachtige oplossing die beter beheersbaar is. De wolk is dan niet zozeer meer gevaarlijk voor de mens. Bij bedrijfsongelukken gaat de brandweer daarom vaak een watergordijn opzetten, omdat de ammoniak dan kan wegvloeien via de riolering. Je hebt dan wel nog die toxiciteit voor het milieu."

BELUISTER - Hier het volledige gesprek met professor Tytgat in "De ochtend":

Meest gelezen