Vorig jaar werd de site van de Mariagrot nog verfraaid en zichtbaarder gemaakt. © Neel Vermeiren

Buurtbewoners van Mariagrot aan park voelen zich niet veilig

Wuustwezel -

De bewoners die in de buurt wonen van de Mariagrot in de Guido Gezellelaan, grenzend aan het gemeentepark, klagen de overlast door hangjongeren aan. Ze voelen zich niet meer veilig. Burgemeester Dieter Wouters (CD&V) neemt maatregelen.

Het was raadslid Helga Hoeymans (Plus) die tijdens de gemeenteraad de kat de bel aanbond. “ De buurt wil oplossingen voor de overlast aan de Mariagrot”, zegt Hoeymans. “Er is sprake van ernstige misdragingen door jongeren. Er zijn onder meer meldingen van drugsgebruik en -dealen. Onlangs werd bij een buurbewoner ook een deur ingestampt. De buurt wil graag dat er een camera wordt geplaatst.”

Burgemeester Dieter Wouters antwoordde dat hij onlangs op de hoogte werd gebracht van de problemen. “Ondertussen heb ik overleg gepleegd met de politie en met de middelbare school Stella Matutina die in de omgeving ligt. Er komen maatregelen met betrekking tot toezicht en preventie.” De Plus-fractie wil alleszins dat er concrete stappen worden gezet, opdat de buurtbewoners zich opnieuw veilig in hun eigen buurt zouden kunnen voelen.

Rust-en bezinningsplek

“Vorig jaar namen we al maatregelen”, zegt de burgemeester. “Op initiatief van buren en de Kerkfabriek werd de Mariagrot opgeknapt. De technische dienst van de gemeente maakte er een pareltje van, met een bezinnings- en rustplek.”

De grot was op dat moment helemaal verloederd. Verscholen achter hoge struiken en bomen was het een ontmoetingsplek voor hangjongeren geworden. Graffiti, zwerfvuil en lawaai waren alom aanwezig.

Niet veel mensen wisten nog dat er zich eigenlijk een grot bevond. Daarom werd de beplanting weggehaald zodat de zichtbaarheid vanuit het park en vanop de straat weer optimaal werd. Er kwamen ook nieuwe aanplantingen. Het Mariabeeld werd mooi gerestaureerd door de vzw Levanto, een sociale onderneming. Buren herstelden het loodzware altaar. Bij de grot staan nu enkele rustbanken waar bezoekers de stilte kunnen opzoeken. Op het plein voor de grot staat een grote picknicktafel waar fietsers en wandelaars een tijdje kunnen verpozen. Zo is deze plek weer een oord van bezinning, van troost, van rust, van gebed of ontspanning worden. Naar eigen inzicht en behoefte. Maar blijkbaar zijn deze maatregelen niet toereikend. Daarom komt er nu verhoogd toezicht. (vw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER