Explosie loonkosten doet kmo’s niet naar ontslag grijpen: “Liever geen ontslag dan veel opslag”

Door de hoge loonindexering zien heel wat ondernemingen hun personeelskosten exploderen. Toch verkiezen maar weinig bedrijfsleiders om ter compensatie werknemers te ontslaan, volgens onderzoek vanuit SD Worx. “Bedrijven grijpen dit moment aan om hun verloningssysteem te evalueren.” Welke maatregelen treffen ze wel om niet kopje onder te gaan?

47 reacties

  • Johan Goris

    1 jaar geleden
    Mijn loon stijgt slechts 5% ipv 11% in 2023 tov begin 2022 ondanks de index!
  • Katia Mistianes

    1 jaar geleden
    Ontslag brengt voor de werkgever ook veel kosten met zich mee: in de vorm van ontslagpremies. Maar een werkrelatie gebaseerd op de dagelijkse gedachte: "Zal ik u ontslaan, of niet? Wat is het voordeligst voor mij, de werkgever? Toch maar niet ontslaan, misschien ..." Ontslag (of de constante dreiging ervan, nog erger) zou niet meer mogen bestaan. Werk met arbeidscontracten van bepaalde duur (2j of 5j of 10j), die verlengd worden, of niet verlengd worden.
  • Nico Herbots

    1 jaar geleden
    Werknemers en kleine kmo's zijn beiden de dupe en betalen in verhouding véél meer, en vooral veel te veel, in verhouding met grote bedrijven die allerlei voordelen en achterpoortjes hebben en krijgen bijlange niet zoveel gunsten als wie languit in de sociale hangmat ligt. Maar zolang we als kleutertjes kwaad zijn op elkaar, kan onze regering op 2 oren slapen en rustig voortgaan met melken en uitpersen van steeds dezelfde groep die stilletjes helemaal kopje onder aan het gaan is.
  • pieter Bourguignon

    1 jaar geleden
    Mijnheer brkx Door sluiting in corona was de staatsteun een druppel op een hete plaat Als u denkt dat ik dat verlies en nu verhoging loonkost kan doorrekenen dan vergist u zich Terwijl u als werknemer totaal geen risico liep u had 70% van uw loon , wij hadden 0 inkomsten Weet u toen ik destijds zelfstandige werd was dat omdat ik zelf kapitein v mijn leven wou zijn Als het misliep was ik diegene die er verantwoordelijk voor was, moest ik niet beginnen zagen en klagen zoals u nu doet
  • Luc Devriese

    1 jaar geleden
    De opslag wordt gewoon doorgerekend naar de eindverbruiker dus zolang de gewone man consumeert of verbruikt is er voor de ondernemers geen probleem