Archiefbeeld

Spanning op Koreaans schiereiland neemt toe: Zuid-Korea vuurt waarschuwingsschoten af na "duidelijke provocatie" door Noord-Korea

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea nemen toe nadat vijf Noord-Koreaanse drones de grens met Zuid-Korea overgestoken hebben. Een van de drones vloog zelfs helemaal naar de noordelijke kant van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. De luchtmacht van Zuid-Korea werd ingezet en er werden schoten gelost, maar ze slaagden er niet in om de drones neer te halen. 

Vijf Noord-Koreaanse onbemande vliegtuigen zijn eerder vandaag het Zuid-Koreaanse luchtruim binnengedrongen. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie werden meteen daarop verschillende gevechtsvliegtuigen en helikopters de lucht ingestuurd. Verschillende "waarschuwingsschoten" werden afgevuurd, maar geen enkele van de drones kon worden neergehaald.

"Duidelijke provocatie"

Hoewel de Noord-Koreaanse drones geen directe aanval hebben uitgevoerd en geen schade hebben veroorzaakt, is er volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie wel sprake van "duidelijke provocatie". "Dit is een schending van ons luchtruim door Noord-Korea", zei Lee Seung-oh, een defensiefunctionaris van Zuid-Korea. Hij verwijst daarmee ook naar het feit dat één van de drones door het noordelijke luchtruim van de hoofdstad Seoel heeft gevlogen. 

"Het zijn kleine drones van twee meter klasse of kleiner", vertelt Seung-oh. "Eén vloog naar het noordelijke deel van het grootstedelijk gebied en de andere vier vlogen rond Ganghwa, een eiland voor de westkust van Zuid-Korea. Ons leger reageerde onmiddellijk uit zelfverdediging".

Het is voor het eerst in vijf jaar dat er Noord-Koreaanse drones aan de zuidelijke kant van de grens zijn gezien. In 2017 stortte een Noord-Koreaanse drone, vermoedelijk op een spionagemissie, neer vlak bij de grens.

Oplopende spanningen

Dat het niet goed gaat met de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea, is niets nieuws. Technisch gezien zijn Noord-Korea en Zuid-Korea in oorlog. Dat zijn ze als sinds 1950. De naoorlogse opdeling van het Korea zorgde voor heel wat spanningen op het schiereiland. Vreedzaam samenleven zat er voor het communistische noorden en het "democratische" zuiden niet in. Het noorden werd ondersteund door de Volksrepubliek China en de Sovjet-Unie, het zuiden ontving steun van de Verenigde Naties onder leiding van de Verenigde Staten. 

In 1953 werd het conflict beslecht met een wapenstilstand. De 38e-breedtegraad werd als de scheidingslijn tussen de twee landen genomen. Op de grens werd een zwaarbewapende gedemilitariseerde zone opgericht. Tot op vandaag is dat bestand van kracht. Een vredesverdrag tussen de twee landen werd nooit ondertekend. 

De vorige Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zette hard in op bemiddeling en toenadering. Er vonden zelfs enkele topontmoetingen plaats tussen Jae-in en Jong-un. Dat heeft echter tot niks geleid. De huidige president van Zuid-Korea Yoon Suk-yeol reageert op een volledig andere manier. Er worden meer militaire oefeningen gehouden en hij hanteert een lik-op-stukbeleid (waarbij snel en agressief gereageerd wordt op provocaties). Dat werkt als een rode lap voor Noord-Korea en werkt de escalatie van het conflict alleen maar in de hand.

BEKIJK - Noord-Koreaanse drones hebben de grens met Zuid-Korea overschreden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen