Poetin staat open voor onderhandelingen, maar wil hij ook echt vrede? “Zo ver zijn we nog niet”

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd open te staan voor onderhandelingen over de beëindiging van de oorlog in Oekraïne. Maar hoe serieus kunnen we zijn woorden nemen? “Poetin gaat een half miljoen troepen aan zijn leger toevoegen, wederom een teken dat dit niet snel zal opgelost zijn”, stelt professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB) bij VTM Nieuws.

58 reacties

  • Sylvain Helsen

    1 jaar geleden
    Poetin & consorten moeten onder drievoudig streng toezicht komen te staan ​​van een nog op te richten internationale instantie, vergelijkbaar met de VN. Poetin moet de macht van Rusland aan dit orgaan overdragen! Poetin krijgt dan een beperkt budget van maximaal 1 miljard dollar. Dat is een (triple/ driedubbele/drievoudige) win-win-win-situatie voor (1) Poetin, (2) het Russische volk en - last but not least (!!!) - (3) de rest van de wereld. Daar worden we met z'n allen beter van!
  • Viviane Vogels

    1 jaar geleden
    In dit conflict spelen wereldwijd onderliggende economische, kapitalistische en energie problemen. Is dat nog oplosbaar met deze tegengestelde standpunten. Dan enkel de bijna utopische onderhandelde wereldvrede! Wapenstop wereldwijd. Gebieden nog veroveren? Of .loslaten...onafhankelijkheid geven...aan de burgers zal het denk ik niet liggen enkel aan de economische belangen. Zijn die nog op te lossen?...
  • hans voet

    1 jaar geleden
    Principes zijn prachtig voor de show van helden die zelf niet lijden. Een beetje pragmatisch zijn aub. Eurazië veel groter dan Europa: geografisch, bevolking, voorraden ruwe grondstoffen, politieke eenheid, produktie kwaliteit en kwantiteit. Of je het nu graag hoort of niet, heeft geen enkel belang: wij kunnen niet zonder hen. Onze economie zou instorten, daarop volgt verhoogde criminaliteit. Als we moeten vechten voor ons levensonderhoud, verdampen onze waarden als sneeuw voor de zon. En dan ?
  • Dany van landegem

    1 jaar geleden
    een staak-het-vuren en een UNO vredesmacht in de betwiste gebieden zou al een begin van blijvende vrede kunnen zijn. Waarom wordt in de UNO hier niet over overlegd. Laat onafhankelijke UNO onderzoekers nagaan in hoeverre de geannexeerde gebieden willen deel uitmaken van Rusland. Schep klaarheid over de situatie ter plaatse en vertrek van het standpunt van de lokale bevolking + de gevluchte mensen. Deel de info met de wereld.
  • Gerry Cle

    1 jaar geleden
    Sommige mensen leven duidelijk in een 'alternatieve' wereld. Hoe wereldvreemd kan men zijn om te zeggen dat Biden deze oorlog heeft uitgelokt. Vrede kan er pas zijn als Poetin bereid is zijn troepen terug te trekken en aanvaard dat er VN troepen in Oekraïne zullen waken over die vrede.