Links: bovenaan Jacques (52). Rechts: Jacques met enkele soldaten van het vreemdelingenlegioen van president Zelensky.
Volledig scherm
PREMIUM
Links: bovenaan Jacques (52). Rechts: Jacques met enkele soldaten van het vreemdelingenlegioen van president Zelensky. © rv

Belg Jacques (52) na acht maanden terug van Oekraïens front: “We verloren de helft van ons legioen”

Verbrande longen. Gehoorverlies. Een gebroken arm. Voor Jacques Martin (52), een tatoeëerder uit het Luikse Flémalle waren het intense maanden. Als een van de eerste Belgische vrijwilligers vertrok hij naar Oekraïne om mee te vechten. Tot twee keer toe. Sinds een paar dagen is hij terug thuis. “Ik zal de pijn m’n leven lang meedragen. Maar ik ben er nog. Dat is het belangrijkste.”

109 reacties

  • Christine Laevers

    1 jaar geleden
    In Oekraiene strijden alle Oekraieners. De burgers en de militairen. Mensen met militaire ervaring uit vele landen komen mee strijden aan de kant van Oekraïene : Witrussen, Tsjetsjenen, Canadezen, Amerikanen, Fransen, Engelsen... En ook Belgen. En als het voor geld is ? So what ? Zolang het maar aan de goede kant van de geschiedenis is ... Met andere woorden : er zijn huurlingen en er zijn huurlingen. Ik denk dat die 40.000 gevangenen gemeen recht van Wagner een ander soort huurling zijn.
  • Michel Bouche

    1 jaar geleden
    IEDEREEN moet helpen een agressor te stoppen, altijd en overal. Gemakkelijk gezegd, maar bravo voor diegenen die het effectief ook doen. Helden worden overal geboren, maar zelden bejubeld.
  • peter De ridder

    1 jaar geleden
    Ik weet niets van een wet dat het verboden is om voor een ander land te gaan vechten! Volgens mij heeft hij de vrijheid en het recht om dit te doen. Als hij zijn leven op het spel wil zetten is dat zijn zaak ! Me dunkt is die oud genoeg om dat zelf te beslissen. En mss goed dat er zijn die dat doen. Ik denk als wij in dezelfde situatie zouden zitten als de oekraieners we blij zouden zijn en dat elke hulp welkom zou zijn... Hij heeft alleszins mijn respect verworven.
  • Theo Lavers

    1 jaar geleden
    Als ik sommige commentaren lees vraag ik mij af of Poetin nu de domste van de hoop is.Die gek met een ego groter dan Trump heeft de Krim gekregen zonder slag of stoot ondanks alle EU bla,bla .Wat later de Donbas regio.Vervolgens dacht hij Okraine erbij te nemen .Gelukkig is hij door dappere mensen gestopt in zijn opzet.Het is werkelijk klein duimpje tegen de reus.Zonder die vrijwilligers stond hij nu aan onze deur en zo te zien zonder enige vorm van weerstand.
  • Karel Delcroix

    1 jaar geleden
    Je hebt daar niets te zoeken... dit is een conflict tussen Oekraïne en Rusland waar Europa zich niet mee heeft te moeien. Zowel Zelenski als Poetin gaan in de fout. Zelenski probeert een regionaal conflict uit te breiden naar wereldoorlog 3.