DE ANTWERPENAAR VAN 2022. Van 80 tot 71: een ongenaakbare seksgodin en de man die liefst geen burgemeester meer wil zijn

Wie haalde in 2022 het nieuws, wie ging over de tongen, wie stak zijn nek uit en wie liet zich voor het eerst opmerken? De redactie van Gazet van Antwerpen selecteerde 100 uiteenlopende figuren die het jaar hebben gekleurd. Wie wordt de Antwerpenaar van 2022? We tellen de hele kerstvakantie af naar onze nummer 1. Vandaag: van 80 tot 71.

Hoofdsommelier worden in het op 22 na beste restaurant ter wereld, het is niet elke voormalige linksbuiten van Oxaco gegeven. Maar na het afscheid van zijn mentor Gianluca Di Taranto in The Jane nam de nog altijd maar 27-jarige Trésor Vets de kans die hij van chef Nick Bril kreeg met volle goesting aan. De sommelier, die als 3-jarig jongetje samen met zijn moeder de genocide in Rwanda ontvluchtte, kende niks van wijn toen hij in 2015 als student in de tweesterrenzaak kwam werken. Nu droomt hij van zijn eigen wijnbar in de stad van zijn hart.

Fietsen is gezond. Toch tot er tijdens een rit een boom op je valt. Vraag het aan Geoffroy Vandeputte. Het onwaarschijnlijke noodlot gebeurde in het begin van het jaar in Aarschot. De arts uit de Mechelse rand brak zijn wervelzuil en vijftien ribben en liep een klaplong op. Het trieste verdict: een blijvende verlamming vanaf zijn middel. De orthopedische chirurg van het Lierse Heilig Hartziekenhuis bleef echter niet bij de pakken, euh, zitten en begon op 1 oktober, acht maanden na het ongeval, opnieuw handen en voeten te opereren. Zittend in zijn rolstoel. Wat een held.

Tijdens het WK voetbal in Qatar zagen we tot onze stomme verbazing dat de Rode Duivels zich nog liever lieten schofferen door een dictatoriaal regime dan openlijk hun steun te betuigen aan de lgbtq-gemeenschap, zoals ze oorspronkelijk van plan waren. Antwerpen is op dat vlak gelukkig wél een safe space. Dat zei Bart Abeel na de vijftiende, en ondanks de tropische hitte uiterst succesvolle Antwerp Pride, met 200.000 feestende mensen in het centrum. Het was meteen de laatste Pride voor de directeur van een IT-softwarebedrijf. Abeel geeft de voorzittershamer door aan Geert Van Praet.

Volgens niet geverifieerde berichten zouden er diep in het Peerdsbos nog een paar mieren zijn die harder werken dan deze actrice/zangeres. Tel even mee: Daens, 40-45, The Sound of Music, Weekend Cowboys, De Perfecte Overval, Moord op de Oriënt-Express en de Winterrevue. En dat allemaal in 2022. Alleen musicalhaters kunnen de stem van Tavernier niet dromen.

In zijn eentje kan de beste tatoeëerder van Dessel en omliggende gemeentes de problemen van ons onderwijs niet oplossen. Maar in het tv-programma Meneer Vanneste deed hij wel zijn best om de pijnpunten én de charmes ervan in beeld te brengen. De leerlingen van het Heilig Graf in Turnhout en Sint-Paulus is Mol zwijmelen nog een beetje na van de doortocht van hun interim-leraar.

De burgemeester van Borsbeek heeft nog maar één brandende ambitie: geen burgemeester meer zijn. Zijn gemeente kan maar beter fusioneren met Antwerpen en zo het tiende district van de stad worden, vindt hij. Dat vindt niet elke Borsbekenaar een prettig vooruitzicht. Tegenstanders van de fusie verzamelden 3.000 handtekeningen voor een volksraadpleging.

Grote wrevel in Kontich toen In de Fortuin, sinds jaar en dag de gezelligste staminee van het dorp, tegen de vlakte ging en er pal in het centrum een zielloos strakke nieuwbouw in de plaats kwam. Maar het geweeklaag der dorpelingen ging snel liggen, want een halfjaar na de heropening in het voorjaar, kreeg De Fortuin (nu zonder voorzetsel) van Gault Millau de titel van Brasserie van het Jaar. Dat heeft de nieuwe zaak te danken aan chef Stijn Rotthier, die van de Alpheus in Berchem kwam. Hij serveert oervlaamse keuken, geleerd van zijn bomma, maar ook van niet-bloedverwanten als Viki Geunes en Piet Huysentruyt. Daar scoor je mee in Kontich, tegenwoordig dus thuis van het Real Madrid der Belgische brasseries.

Vorig jaar stond deze jonge filmregisseur al in onze lijst door zijn optreden in De Slimste Mens en voor de bijna-Oscarnominatie voor zijn kortfilm Da Yie. In mei van dit jaar bleek hij op de Forbes under 30-lijst te staan, een verzameling van talentrijke jonge mensen uit de hele wereld. Nti, op zijn tiende uit Ghana naar België verhuisd, werkt altijd samen met zijn uit Kazachstan afkomstige kompaan Chingiz Karibekov. Ze zijn nu bezig aan een nieuwe film én een reeks. Na Adil en Bilal heeft België weer een succesvol regisseursduo om trots op te zijn.

Ze zeggen dat ze zo getalenteerd is dat ze alles kan spelen, of het nu een ongenaakbare seksgodin is, een lelijk viswijf of een ouwe, eenbenige piraat zonder tanden. Niet zo vreemd dus dat ons favoriete jurylid in De Allerslimste Mens ter Wereld voor haar theaterdebuut meteen op het hoogste mikte, de rol van de Ultieme Verlosser. Dat doet ze in Messia, de nieuwe voorstelling van Dimitri Leue. “Jennifer is niet de Heiland, maar de Zijland”, zegt de theatermaker met een woordspeling die een stuk geestiger is wanneer je ze hoort dan wanneer je ze leest.

Op woensdag 28 december ontdek je wie op plaats 70 tot 61 staat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER