© Netflix

Kruip onder een dekentje, want er is geen beter moment om deze topserie te bekijken

Skiën zal er deze week niet van komen en de winkels zijn nog veel te druk om aangenaam te zijn. Kruip daarom eens lekker voor de buis, en binge ‘Hjem til jul’.

Filip Van Ongevalle

Mogen wij je eens een serie tippen die heel geschikt is voor deze vakantieweek? Ook al staat het eerste seizoen al sinds 2019 op Netflix en het tweede sinds 2020. Het derde was ooit aangekondigd voor december dit jaar, maar kwam er nooit. We hebben het over het Noorse Hjem til jul, wat ‘thuis voor kerst’ betekent. En wat dat betreft maakt de serie haar naam helemaal waar: kerstbomen, feestverlichting, elanden, sneeuw, kerstmutsen, sleeën, wintertruien, Love Actually … het zit er allemaal in veelvoud in. En een romantisch verhaaltje zo hygge dat je je er kunt aan warmen zoals aan een haardvuur, dat ook natuurlijk. Mariah Carey zit er dan weer niet in, wel een soundtrack met Scandinavische pop – met hulp van Shazam kun je een paar ontdekkingen doen.

Als ik je net vertelde dat het romantisch verhaaltje zo knus is, moet je dat wel met een korreltje strooizout nemen, want Johanne, het hoofdpersonage uit de reeks, denkt daar vast anders over. Zoals bij wel meer singles wringt ook bij haar het gemis van een partner nog net iets meer in deze periode van tafelen, feesten, flikkerende lampjes en temperaturen die uitnodigen om dichter bij elkaar te kruipen. Het is alsof je je in een duikpak over de bodem van de zee sleept. Je voeten wegen als lood, het zicht is beperkt en je hoopt dat je genoeg lucht blijft krijgen.

©  Netflix

Glijden en opstaan

Als we met Johanne kennismaken, zit ze aan een feesttafel bij de kinderen. Want tja, als je alle koppels bij elkaar zet, zijn de even plekken uitbesteed; waar zet je dan de één-plus-geen? Ze had nochtans een lief. Drie jaar geleden en ze mist hem nog even fel als toen het net uit was. Maar deze kerst moet het allemaal anders worden, dus floept ze er tegen de tafel van één-plus-éénen uit dat ze wél een vriend heeft en ze hem naar het kerstfeest zal meenemen. Maar hoe neem je iemand mee die je niet hebt? Door er snel een te zoeken!

Het is die zoektocht die we in het eerste seizoen volgen. Met een biologische klok die tussen haar benen tikt (haar woorden) en 24 dagen de tijd. “Je moet proactief zijn in plaats van reactief”, zegt haar kamergenote. “Zelfs Assepoester was proactief.”

(lees verder onder de trailer)

Het wordt een zoektocht met glijden, uitschuiven, vallen en weer opstaan. En bovendien ontdekt ze tussen de brokstukken van haar liefdesleven dat ook haar vrienden en familieleden er een puinhoop van maken – dat is met twee zelfs nog iets makkelijker dan alleen. Misschien daarom dat we in het tweede seizoen – waarin ze wel een relatie heeft – zien hoe die langzaam doodbloedt, als een druppel die uit een serumzakje valt – vergeef ons de beeldspraak, Johanne is verpleegkundige.

Hjem til jul is droogkomisch en herkenbaar (zowel voor singles als voor koppels). Het is een reeks zoals die typische Noorse huisjes: je voelt de kou waar ze in staan en toch stralen ze warme gezelligheid uit. Zalig Kerst(ge)mis!

‘Hjem til jul’/’Home for Christmas’, nu op Netflix

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer