Clash tussen gulle overheden en strenge ECB in de maak

Eurocommissaris voor Economie Paolo Gentiloni waarschuwt voor het risico dat het begrotingsbeleid van de overheden tegenstrijdig zal zijn met het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). En hij is lang niet de enige.

Waarom is dit belangrijk?

Het begrotingsbeleid, ook wel budgettair beleid genoemd, van de regeringen en het monetaire beleid van de centrale bank zijn de twee grote macroeconomische hefbomen. Maar als ze niet op elkaar afgestemd zijn, ontstaat wanorde en mogelijk hogere inflatie.

De bezorgdheid: Eurocommissaris Paolo Gentiloni waarschuwt er bij RTL Nieuws voor dat er in zowat de helft van EU-landen sprake is van stimulerend begrotingsbeleid. Het gaat onder meer om België, Nederland en Duitsland. "We zijn er niet overtuigd dat dit de juiste weg is in een omgeving van hoge inflatie. Bovendien probeert de ECB de inflatie in te dammen. Het risico ontstaat dat het budgettaire en monetaire beleid in verschillende richtingen gaan."

"Diametraal tegenover elkaar"

Ook d

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer