Benjamin Netanyahu ©  REUTERS

Israëlisch parlement keurt omstreden wetswijzigingen goed die pad effenen voor nieuwe regering-Netanyahu

Het Israëlische parlement, de Knesset, heeft dinsdagochtend na urenlang debat een reeks wetswijzigingen goedgekeurd ten gunste van de nieuwe rechts-religieuze regering van premier Benjamin Netanyahu. Die moeten er onder andere voor zorgen dat de veroordeelde Arié Dery, partijvoorzitter van het religieuze Shas, donderdag de eed mag afleggen als minister van Binnenlandse Zaken.

jvh
Bron: BELGA

De 73-jarige Netanjahu zal donderdag het vertrouwen vragen aan het Israëlische parlement en starten aan zijn derde ambtstermijn. Eerder was hij al premier van 1996 tot 1999, en van 2009 tot 2021. Maar voorafgaand aan die beëdiging moest de premier nog een reeks omstreden wetswijzigingen doorvoeren.

Dery werd in 1999 immers veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens fraude, en werd in 2021 opnieuw aangeklaagd wegens belastingontduiking, maar kon een schikking treffen met de rechtbank. Volgens de Israëlische wetgeving mocht hij daardoor geen ministerspost invullen. Het parlement heeft nu een wetswijziging gestemd die zijn benoeming tot minister, ondanks zijn veroordeling, wel mogelijk maakt. Van de 120 parlementsleden stemden dinsdag 63 voor en 55 tegen.

Bovendien mogen voortaan twee personen benoemd worden binnen hetzelfde ministerie. Bezalel Smotrich van de Religieuze Zionistische Partij mag dankzij de wetswijziging naast de functie van minister van Financiën, ook een post binnen het ministerie van Defensie bekleden. Hij zal invloed krijgen in het bestuur van de Westelijke Jordaanoever, en het leven van de Palestijnen. Smotrich wil dat meer Israëlische nederzettingen legaal worden.

Een andere wetswijziging breidt tot slot de bevoegdheden van de minister van Nationale Veiligheid uit. De extreemrechtse politicus Itamar Ben-Gvir zal daardoor verantwoordelijk zijn voor zowel de politie als de grenspolitie in de Westelijke Jordaanoever. Ook nam de voorzitter van het parlement Yariv Levin dinsdagochtend ontslag. Hij krijgt namelijk een ministerportefeuille, en moet volgens de wet 48 uur voor zijn eedaflegging – die donderdag plaatsvindt – die functie neerleggen.

De vertrekkende Israëlische premier Jair Lapid waarschuwde maandag nog dat de nieuwe, radicaal-rechtse regering van Netanyahu de democratische waarden zou kunnen aanvallen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer