© Chad Livinghood

Limburger treft ravage aan in gekochte huizen in Detroit: “Krakers in mijn huis”

“Eén huis is een ware ravage”, zegt Bilzenaar Danny Kwanten die pas naar Detroit is gevlogen waar hij zijn spaarcenten heeft geïnvesteerd in de aankoop van vastgoed. Deze krant toonde vorige maand aan hoe tientallen Belgen – onder wie een aantal bekende voetballers – zich hadden laten misleiden om te investeren in de Amerikaanse stad die in 2013 failliet werd verklaard. Op papier leken de woningen prima in orde, maar Kwanten heeft nu zelf kunnen vaststellen dat sommige huizen die naam nauwelijks waard zijn.

Mark VAN LUYK

De Vlaming Maarten P. kocht in samenwerking met een Amerikaans koppel huizen die openbaar verkocht werden na de malaise in Detroit. De huizen zouden worden gerenoveerd door een plaatselijke firma en verhuurd worden. De Belgische investeerders moesten enkel een Amerikaanse bankrekening openen om de riante winst te incasseren.

Nu, vier jaar later, worden deze investeerders geconfronteerd met verloederde woningen, niet betalende huurders, krakers, oplopende kosten voor renovaties die soms niet gebeurd zijn, en torenhoge lokale taksen. Via een databank ontdekten we tientallen huizen van Belgen die in foreclosure staan – dat wil zeggen dat ze dreigen openbaar verkocht te worden als de taksen niet dringend worden aangezuiverd. Andere huiseigenaren staan al tot 10.000 dollar in het rood en dreigt hetzelfde te overkomen.

Puinhoop

Ook de huizen van Danny Kwanten zullen openbaar verkocht worden als hij de ruim 8.000 dollar aan taksen niet betaald. “Maar ik betwijfel of ik dat ga doen voor mijn huis in de wijk Webb. Dat is er het ergste aan toe. Die hele wijk ziet er verschrikkelijk uit, met huizen die gekraakt of in brand gestoken zijn. De deur van mijn huis stond gewoon open. Binnen was het één puinhoop. Het was ook duidelijk dat er krakers wonen, die gelukkig niet aanwezig waren toen wij er binnengingen. Er lagen kleren op de bedden. Overal was er gigantisch veel rommel. Het fornuis was in brand geschoten en ze hadden allerlei rotzooi opgestookt in de open haard. De elektriciteitsleidingen lagen bloot en de boiler was kapot. Het dak lekte nog niet, maar lang zal dat niet meer duren want het was helemaal kapot. En de garage is alleen nog geschikt om af te breken. Volgens mij waren er voor minstens 14.000 euro kosten aan het huis. De maatschappij die het nu beheert stelde voor om het dicht te timmeren tot betere tijden, maar goede huurders willen nooit in die gevaarlijke buurt wonen.”

Lotgenoten

Kwanten kon met behulp van een plaatselijke makelaar een databank van huiseigenaren inkijken. “Ze zitten allemaal met achterstallige rekeningen van 2.000 tot 10.000 dollar. Ik heb ook ontdekt dat heel veel van die huizen op dezelfde dag gekocht en verkocht zijn. Mijn huis in Chandler Park is op dezelfde dag gekocht voor 20.000 dollar en meteen aan mij verkocht voor 41.000 dollar.”

Dat huis is er beter aan toe, maar Danny stelde wel vast dat het al geruime tijd leeg staat. “De elektriciteit en het water waren afgesloten, de verwarming werkt niet meer – het was er ijskoud – en op de bedden lag allerlei rommel. Nochtans beweert de beheerfirma dat er nog huurders in zitten.”

Danny bezocht ook andere huizen van gedupeerde Limburgers. “Eén huis staat al twee jaar leeg en is aan het beschimmelen. Een ander huis is dichtgetimmerd. Bij één adres troffen we wel huurders aan, maar toch had de eigenaar in België al twee jaar geen huur meer ontvangen.”

Kwanten wil nu een Amerikaanse advocaat onder de arm nemen. Hij zoekt daarom zoveel mogelijk slachtoffers om samen klacht in te dienen.

Geïnteresseerden kunnen mailen naar hier@reageren.be