Is het een goede zaak dat Qatargate uitlekt? Van Quickenborne: “Informatielekken kunnen het onderzoek schaden”

Met Qatargate is misschien wel het grootste Europese omkoopschandaal in enkele decennia blootgelegd. Toch waarschuwt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) dat de vele perslekken in het onderzoek, de rechtsgang wel eens kunnen belemmeren.

Waarom is dit belangrijk?

Op 9 december viel de politie binnen op 19 adressen in Brussel. De aanleiding was een omkoopschandaal, waarbij verschillende Europarlementsleden, hun medewerkers en familie, grote sommen geld zouden hebben ontvangen van Qatar, om in ruil het Europese beleid gunstig te doen draaien voor het land. Bij het schandaal zijn onder meer een van de vicevoorzitters van het Europees Parlement, de intussen afgezette Eva Kaili, en enkele Belgische Europarlementsleden betrokken.

In het nieuws: Het onderzoek wordt dan wel door de politie en het parket gevoerd, ook de pers graaft mee en brengt verslag uit, via de vele perslekken in het dossier.

  • Net daarvoor waarschuwt Van Quickenborne (Open Vld), in een interview met Politico. Hij gaf mee dat het kantoor van de onderzoeksrechter, in dit geval Michel Claise, een onderzoek heeft geopend naar de lekken, die het vertrouwen in de rechtsstaat kunnen beschadigen. “De verdediging kan die lekken gebruiken, aangezien het vermoeden van onschuld een principe is van onze rechtsstaat. Het is niet aan de pers om mensen te gaan veroordelen. Dat ligt niet enkel gevoelig – het is ook gevaarlijk.”
  • En Van Quickenborne staat daarin niet alleen: ook verschillende advocaten en rechters gaven al aan dat de lekken de rechtsgang kunnen verhinderen, één advocaat schreef zelfs naar het parket “dat er een groot lek zit in de procedures”.
  • Het probleem is dat de verdediging van de beklaagden zo op zoek kunnen naar procedurefouten, waarna de rechtszaak onmiddelijk moet worden stopgezet, en de betrokken verdachte verdere vervolging ontloopt. Eén zo’n procedurefout kan zijn dat vertrouwelijke documenten niet voldoende beschermd werden tegen het inkijken ervan.

Ook nog: Flink wat borstklopperij van de minister, vooral voor de verschillende betrokken Belgische diensten.

  • Hoewel ook in Italië onderzoek wordt gevoerd naar Qatargate, ligt het zwaartepunt in België. Zo ligt Staatsveiligheid (VSSE) aan de basis van het onderzoek, waarbij het ondersteuning kreeg van verschillende andere Europese inlichtingendiensten. Daarbij haalt Van Quickenborne aan dat de VSSE al in maart van 2021 startten met het onderzoek.
  • Ook de gerechtsdiensten kregen een complimentje toegeworpen: “Onze Belgische justitie werkt in deze zaak zeer goed samen met de Italiaanse diensten”, aangezien drie van de vier aangeklaagden de Italiaanse nationaliteit hebben. Het onderzoek toont volgens de minister aan dat de investeringen in justitie, de Belgische inlichtingendiensten en de anti-corruptie-eenheid van de Federale Politie alvast lonen.
  • Als thuisbasis van verschillende Europese en transcontinentale organisaties, zoals onder meer de NAVO, draait het voor Van Quickenborne ook om een signaal zenden naar de criminele onderwereld. “België geeft criminelen geen toelatingspasje. Het onderzoek waarschuwt criminelen die hetzelfde pad willen bewandelen.”

(evb)

Meer