Afghaanse vrouwen zijn weer verplicht zich helemaal te bedekken in het openbaar
AFP or licensors

VN-Veiligheidsraad roept taliban op om nieuwe beperkingen voor Afghaanse vrouwen op te heffen

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties veroordeelt het beleid van de taliban in Afghanistan tegen vrouwen. Ze roept op om de nieuwe beperkingen op te heffen. Vorige week beslisten de taliban dat vrouwelijke studenten niet meer welkom zijn aan universiteiten. De Veiligheidsraad zegt dat de nieuwe maatregelen niet te rijmen vallen met de beloftes van de taliban na hun machtsovername in augustus 2021.

De Veiligheidsraad wil dat de islamisten vrouwen en meisjes "volledige, gelijke en zinvolle participatie" garanderen. Het vrouwenbeleid van de taliban wijst op een toenemende uitholling van de mensen- en vrouwenrechten, klinkt het in een verklaring.

Buitenlandse hulporganisaties kregen het voorbije weekend te horen dat ze geen Afghaanse vrouwen meer mogen inzetten als werknemers. Sommige ngo's zijn al gestopt omdat ze niet kunnen werken zonder hun Afghaans vrouwelijk personeel.

Vrouwen mogen wel blijven werken in Afghaanse gezondheidszorg

Het verbod van de taliban op vrouwelijke personeelsleden bij ngo's geldt wel niet voor vrouwelijke werknemers van de Verenigde Naties, internationaal personeel en vrouwen die gezondheidsdiensten verlenen. 

De Afghaanse minister van Economie, Mohammed Hanif, heeft die uitzonderingen eerder maandag meegedeeld tijdens een ontmoeting met Ramiz Alakbarov, het waarnemend hoofd van de VN-missie in Afghanistan (Unama).

“Afghaanse economie heeft vrouwen nodig”

De "onvoorstelbare beperkingen" die de taliban in Afghanistan aan vrouwen hebben opgelegd, kunnen "verschrikkelijke gevolgen" hebben voor "het hele Afghaanse volk". Daarvoor heeft Volker Türk, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, gewaarschuwd. 

Opschrift in Kaboel
AFP or licensors

"Geen enkel land kan zich sociaal en economisch ontwikkelen - of zelfs overleven - als de helft van de bevolking wordt uitgesloten. Door vrouwen te verbieden om voor ngo's te werken, worden zij en hun gezinnen beroofd van hun inkomen en van hun recht om een positieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van hun land en het welzijn van hun medeburgers", zegt Türk. Hij roept de taliban op om die omstreden beslissingen terug te draaien.

De Afghaanse hoofdstad Kaboel
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen