Koloniaal verleden

De Vriendt probeert Congocommissie te recupereren via resolutie

© belga

Wouter De Vriendt (Groen), voorzitter van de Bijzondere Congocommissie, dient in het parlement de aanbevelingen van de commissie als resolutie in, maar wel zonder excuses. Dat laat hij woensdag weten.

mdm
Bron: Belga

Wouter De Vriendt (Groen) hoopt ‘dat de kerstperiode voor wat bezinning heeft kunnen zorgen.’ Via een resolutie in het parlement wil hij een deel van het werk van de Bijzondere Commissie ‘koloniaal verleden’ toch nog laten renderen. Hij heeft daarom de excuses losgekoppeld van de tekst en alle andere beleidsaanbevelingen bijna ongewijzigd ingediend. De vraag naar excuses werd apart ingediend in een tweede resolutie.

In De ochtend op Radio 1 noemde hij het een ‘noodoplossing’. ‘Het middenveld zal niet zwijgen en niet stoppen. Het is aan een volgende generatie om verder te bouwen op het werk dat wij al verzet hebben.’ Dat werk wil hij niet verloren laten gaan.

127 beleidsaanbevelingen

De Congocommissie heeft 144 mensen en organisaties in het parlement gehoord, 150 mensen gesproken in Congo, Rwanda, Burundi en twee expertenrapporten gepubliceerd. Het stelde in totaal 127 beleidsaanbevelingen op, waaronder het oprichten van een nieuw kenniscentrum ‘koloniaal verleden’, een eerbetoon aan de metissen in de publieke ruimte en het oprichten van een nieuw monument voor Patrice Lumumba.

Na 2,5 jaar werk heeft de Bijzondere Commissie ‘koloniaal verleden’ vorige week niet kunnen stemmen over haar aanbevelingen. Excuses voor het koloniale verleden van België bleken het struikelblok. De liberale partijen MR en Open VLD vonden dat te verregaand. Beide partijen wilden het houden bij een spijtbetuiging zoals koning Filip in juni bij zijn bezoek aan Congo had uitgesproken. Dat kon voor de PS dan weer niet door de beugel.