Videospeler inladen...

Correspondent in China Leen Vervaeke over coronagolf die het land overspoelt: "Er is veel paniek en angst onder de bevolking" 

Chinese burgers zijn bang en in paniek nu de overheid de laatste coronamaatregelen heeft losgelaten op een moment dat het virus ongebreideld rondgaat in China en ziekenhuizen overspoeld zijn. Dat zegt onze Chinacorrespondent Leen Vervaeke in "De ochtend" op Radio 1. "Kwetsbare mensen weten dat ze niet op hulp kunnen rekenen als ze besmet raken."

Na bijna 3 jaar internationaal isolement heropent China binnenkort zijn grenzen. Vanaf 8 januari moeten inkomende reizigers niet meer acht dagen in quarantaine. De Chinese overheid levert ook opnieuw uitreisvisa af, waardoor Chinese toeristen weer de wereld rond kunnen reizen. Met die nieuwe reisregels komt er nu helemaal een einde aan het Chinese "zerocovidbeleid". 

Het loslaten van de covidmaatregelen begon enkele weken geleden na hevig straatprotest tegen de strenge lockdowns. "Wat er vermoedelijk ook achter zat, was dat de coronabesmettingen zo hard waren aan het stijgen dat de overheid er geen controle meer over had", zegt Leen Vervaeke, onze correspondent in China, in "De ochtend" op Radio 1. Het strenge beleid was dus niet meer te handhaven en te rechtvaardigen.

Ondertussen exploderen de besmettingen dus wel. Chinese wetenschappers voorspellen dat China tussen nu en maart volgend jaar drie coronagolven zal doormaken. "Er zijn amper officiële cijfers", zegt Vervaeke. 

BEKIJK - Een veelzeggend beeld vanuit een ziekenhuis in Shanghai. Er zijn te veel patiënten voor te weinig kamers:

Videospeler inladen...

BELUISTER - Waarom vraagt China geen hulp aan andere landen?

"De cijfers die wel bekend worden gemaakt, zijn niet betrouwbaar. Maar in de praktijk zie je dat de ziekenhuizen overspoeld zijn. Er is een tekort aan bedden, medicatie, dokters en ambulances. Crematoria hebben wachtrijen en zijn dag en nacht open. Er is veel paniek en angst onder de bevolking. Mensen die wat kwetsbaarder zijn, weten dat ze geen hulp zullen krijgen als ze besmet raken."

"Naar Chinese normen verregaande kritiek"

In de wereld lokt het opheffen van de reisbeperkingen uiteenlopende reacties uit. Enerzijds is het goed nieuws voor de Chinese economie, de wereldeconomie en de toeristische sector. Anderzijds is er de angst dat nieuwe varianten zullen rondgaan, nu het coronavirus in China zelf zo ongebreideld circuleert. 

Ook in China zelf lokt de opheffing het een en ander uit. Een boekingspiek van overzeese vluchten was vrijwel onmiddellijk zichtbaar, maar veel Chinezen hebben weinig begrip voor de beslissing van de overheid. "Rechtstreekse en publieke kritiek op de overheid ligt hier enorm gevoelig", zegt Vervaeke. 

"Maar er is wel kritiek op het beleid zelf. Ziekenhuizen, maar ook burgers begrijpen de timing niet, wetende dat de winter sowieso al een drukke periode is voor ziekenhuizen en crematoria. Dat soort kritiek is naar Chinese normen al verregaand. Ook al het vertrouwen in experts is verdwenen. Die verdedigden het loslaten van het zerocovidbeleid en zeiden dat de omikronvariant niet gevaarlijk was. Mensen zijn razend en weten niet meer welke informatie juist of fout is."

Meest gelezen