Oud-kolonel Roger Housen over de nucleaire dreiging van Rusland.
Volledig scherm
PREMIUM
Oud-kolonel Roger Housen over de nucleaire dreiging van Rusland. © Joris Casaer

Valt de bom in 2023? Oud-kolonel ziet drie redenen waarom zelfs Vladimir Poetin niet op de knop zal duwen: “De dreiging is hem meer waard”

Wie hoopt op vrede tussen Rusland en Oekraïne in 2023 is eraan voor de moeite, ondanks de beloofde gesprekken langs beide fronten. Toch is er ook hoop: “De kans op het gebruik van nucleaire wapens is zo goed als nul.” Dat zegt oud-kolonel en specialist in de Russisch-Oekraïense oorlog Roger Housen. Maar waarom? “Het is een heel technisch procedé dat je niet zomaar kan omzeilen.”

68 reacties

  • rené biesemans

    1 jaar geleden
    hoe lang gaat deze zinloze oorlog nog duren stop er mee zijn juli de uitspraak nooit meer oorlog al vergeten
  • Willy Vermeulen

    1 jaar geleden
    Oekraïne is de speeltuin van twee grootmachten om te kijken wat ze met hun wapens kunnen. Natuurlijk ook de wapenfabrikanten hebben hier zeker hun profijt van! Of dit nu mensenlevens kost? Dat interesseert hun geen bal!
  • François THIJS

    1 jaar geleden
    Er zijn 'atoombommen' en 'atoombommen'. Er zijn er die een heel land zoals België kunnen vernietigen. Die gaat Rusland natuurlijk nooit gebruiken. Maar er zijn ook tactische kernwapens, die maar een beperkt gebied bestrijken. Daar zou ik toch niet zo gerust over zijn, dat Poetin die niet in Oekraïne zal inzetten. En de vraag is als dit zou gebeuren, wat de NAVO dan zal doen. Want als die krachtdadig zouden reageren, bestaat de kans dat we dan wel in een grote 'atoomoorlog' zouden belanden.
  • paul van gele

    1 jaar geleden
    Oekraïne moet geen kernwapens vrezen maar wel Europa. Stel u in Poetin zijn plaats hij bombardeerd elk land in Europa waar kernwapens zijn opgeslagen want heeft er 6000 liggen dus 3000 is meer dan genoeg. De Amerikanen kijken er naar want die willen er geen krijgen want dat zien de Russen ook als ze op hem afkomen. En de rest sta gewoon te beven dan. PS : China zal gewoon de afvallige provincie Taiwan in nemen dan. De rest bespreken we in de hemel wel.
  • Marie -b DeBoey

    1 jaar geleden
    Als er kernwapens worden ingezet ligt dit aan de landen die het meeste wapens leveren. Oekraïne hoeft geen NAVO land te worden. Het is bij wijze van spreken in de achtbanen Poetin. Logisch dat de man boos is . Poetin heeft onafhankelijkheid gegeven aan Oekraïne maar meer niet . Wie zijn gat verbrand moet dan maar de gevolgen dragen ,