Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse grenspolitie behoudt voorlopig macht om migranten toegang te weigeren "om volksgezondheid te beschermen"

In de Verenigde Staten mag de grenspolitie voorlopig de toegang blijven ontzeggen aan migranten "uit gevaar voor de volksgezondheid". Dat heeft het Hooggerechtshof besloten. De regel, "Title 42", werd door de voormalige president Donald Trump (opnieuw) in het leven geroepen tijdens de coronacrisis, maar die moest vorige week ten einde komen nu de pandemie onder controle is. Enkele Republikeinse staten hielden de afschaffing echter tegen "uit vrees voor een grenscrisis".

"Title 42" is een regel in de Amerikaanse wet waardoor migranten zonder papieren automatisch uit het land kunnen gezet worden als die een bedreiging vormen voor de volksgezondheid.

In 2020 gebruikte de voormalige president Donald Trump de regel om mensen de toegang te weigeren aan de Amerikaanse grens, nog voor ze asiel konden aanvragen: iederéén kon namelijk met het coronavirus besmet zijn. Sinds de start van de coronacrisis zijn zo'n twee miljoen mensen uitgezet. 

Veel voorstanders verwachtten dat de huidige president Joe Biden "Title 42" meteen na zijn aantreden zou intrekken, gezien zijn campagnebeloften om een menselijker migratiesysteem op poten te zetten. In de plaats daarvan verlengde zijn regering het beleid meer dan een jaar.

Politieke tweespalt

In april van dit jaar kondigde de regering-Biden plannen aan om de maatregel af te schaffen, met de verklaring dat het niet langer nodig was gezien "de huidige volksgezondheidssituatie en de toegenomen beschikbaarheid van middelen om Covid-19 te bestrijden".

"Title 42" zou oorspronkelijk op 21 december aflopen, maar twee dagen voor de deadline blokkeerde John Roberts, opperrechter van het Hooggerechtshof, de beëindiging ervan. En daar zat de politieke tweespalt in het land voor iets tussen.

Naar verwachting zou de opheffing van "Title 42" leiden tot een aanzienlijke toename van het aantal migranten dat de Amerikaanse grens zou oversteken. Iets wat enkele Republikeinse staten wilden tegenhouden door gezamenlijk een spoedberoep in te dienen. 

"Het breekt mijn hart"

Daardoor heeft het Hooggerechtshof nu beslist dat de regel van kracht blijft terwijl de juridische uitdagingen worden uitgeklaard. De Amerikaanse grenspolitie behoudt zeker de komende maanden de macht migranten tegen te houden. 

Slecht nieuws dus voor de duizenden mensen die de grens willen oversteken. "Het breekt mijn hart dat we moeten blijven wachten", zegt een 27-jarige Venezolaan. "Ik weet niet wat ik moet doen. Ik heb geen geld en mijn familie wacht op me."

BEKIJK - "Ze geven ons eerst hoop, maar dan nemen ze ons beet en zeggen ze dat de wet van kracht blijft":

Videospeler inladen...

Bill Cassidy, een Republikeinse senator voor de staat Louisiana, reageert tevreden. "Het schrappen van "Title 42" zou onze grenscrisis hebben verergerd, en het Witte Huis leek bereid dat te laten gebeuren", schrijft Cassidy op Twitter. "Ik ben blij dat het Hooggerechtshof ingreep om de regel te behouden, maar we hebben een permanente oplossing nodig."

De regering-Biden zegt dat ze de uitspraak zal naleven, maar benadrukt ook het belang van de hervorming van het immigratiebeleid. "We zijn bezig met onze voorbereidingen om de grens op een veilige en humane manier te beheren op het moment dat "Title 42" uiteindelijk wordt opgeheven", klinkt het. "We gaan door met het uitbreiden van legale migratiewegen."

Meest gelezen