Het koppel sloeg op verschillende plaatsen in Mechelen toe, waaronder in de fietsenstallingen vlak bij het station. © Dirk Vertommen

Koppel zakt dagelijks af naar Mechelen en steelt 15 fietsen en steps: “Gestolen om aan geld te geraken voor drugsverslaving”

Mechelen -

Een koppel uit Sint-Jans-Molenbeek hangt 15 maanden cel boven het hoofd voor een waslijst aan diefstallen in Mechelen. In acht dagen tijd stalen ze niet minder dan vijftien fietsen en steps. De mannelijke helft van het koppel gaf toe dat hij de diefstallen pleegde om aan geld te geraken voor zijn heroïneverslaving. Tijdens het proces beloofden ze om de slachtoffers zo snel mogelijk te vergoeden.

Theo Derkinderen

Op 25 september kreeg de politie een melding van een poging tot fietsdiefstal in de Befferstraat in Mechelen. De interventieploeg kon in de buurt Mohamed E. en Susana G. aantreffen. Het koppel werd voor verhoor meegenomen naar het commissariaat, maar bleef daar volhouden dat ze met de trein naar Mechelen waren afgezakt om de stad te leren kennen en er wat rond te wandelen, en niet om te stelen.

Uiteindelijk mocht het koppel dertigers na verhoor opnieuw beschikken. “Maar veel indruk had die confrontatie met de politie niet gemaakt op hen. Uit het onderzoek bleek dat ze de dagen nadien dagelijks naar Mechelen reisden om er diefstallen te plegen van fietsen en elektrische steps. Feiten die werden gefilmd door bewakingscamera’s”, zei procureur Karel Berteloot. “Zo sloegen ze toe aan fietsenstallingen in het centrum van de stad en het station, maar ook aan scholen. Eenmaal de buit in handen, stapten ze opnieuw de trein op en vertrokken ze weer richting Brussel.”

Gedwongen

De politie kon het koppel op 3 oktober arresteren. Tijdens haar verhoor bij de onderzoeksrechter bleef Susana G. volhouden dat ze bedreigd werd door twee Brusselse jongeren en dat ze gedwongen werden om fietsen en steps voor hen te stelen.

Het Openbaar Ministerie eiste vijftien maanden cel en een boete van 800 euro. Vijf mensen stelden zich tijdens het proces burgerlijke partij en vroegen schadevergoedingen van 499 tot 750 euro.

“Het spijt me enorm”

Mohamed E. liet zich bijstaan door advocaat Toon Brawers. Hij gaf de feiten namens zijn cliënt volmondig toe. “Hij was destijds eerst verslaafd aan heroïne en later aan methadon. Zaken die geld kostten. Daarom ging hij op dievenpad”, lichtte de strafpleiter toe. “Ondertussen is de man clean. De kans dat hij gaat hervallen, is heel klein. Zijn familie maakte ondertussen al 500 euro over. Aanvankelijk was dat om een borg te kunnen betalen, maar mijn cliënt wil dat geld nu al aanwenden om te beginnen met het vergoeden van zijn slachtoffers.”

“Ik ga er alles aan doen om de slachtoffers terug te betalen. Het spijt me enorm”, vertelde de man zelf.

Susana, de vriendin van Mohamed, bleef bij haar eerste verklaring. “Dat ze de diefstallen pleegden op vraag van jongeren uit Brussel. Voor de gestolen fietsen en steps kregen ze dan geld. En die jongeren kenden ook het adres van de beklaagden”, pikte advocate Amélie Wielockx in. “Mijn cliënte is nu zes maanden zwanger. Haar hoop is om snel vrij te komen en samen met haar vriend zorg te dragen voor hun kind.”

De rechtbank velt een vonnis op 11 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen