Inverde

Steeds meer Limburgers doen beroep op "Tuinrangers": honderden aanvragen en zeker 7 gemeenten zetten project verder

Al zeker zeven van de acht Limburgse gemeenten die de afgelopen twee jaar gestart zijn met project "Tuinrangers", gaan daar ook volgend jaar mee door. Je kan in die gemeenten gratis een bezoek van zo'n "Tuinranger" aanvragen. Die komt je tuin inspecteren en geeft je advies over hoe je je tuin duurzaam en klimaatbestendig kan maken. 

Genk, Maaseik, Hamont-Achel, Kinrooi, Peer, Herk-de-Stad en As zijn unaniem positief over de tuinrangers. In totaal 8 gemeenten starten dat project in de afgelopen twee jaar op, en al zeker die vijf gemeenten bevestigen dat ze er ook in 2023 mee doorgaan. 

Het aantal Limburgers dat in die gemeenten zo'n bezoek van een tuinranger (of klimaatcoach zoals ze in sommige gemeenten genoemd worden) aanvraagt, stijgt gestaag. Op Ă©Ă©n jaar kreeg de stad Maaseik bijvoorbeeld 80 aanvragen binnen. In Kinrooi gaat het volgens de beschikbare cijfers om een twintigtal. In As deden dan weer 60 bewoners beroep op de een van de twee tuinrangers in de gemeente.

Een extra pluspunt is dat je leert hoe je minder tijd moet spenderen in je tuin

Toon Vandeurzen, schepen in Genk

De stad Genk staat dan weer in de Vlaamse top drie, met 185 behandelde tuinen sinds de start van het project in februari 2021. "Het is duidelijk dat steeds meer mensen interesse hebben", vertelt schepen van Duurzaamheid Toon Vandeurzen (CD&V). Maar het moet beter: het stadsbestuur wil de Vlaamse stad met de groenste tuinen worden en daarvoor moet de naamsbekendheid van het project omhoog. "We gaan een campagnefilmpje opnemen om mensen meer te informeren, en burgemeester Wim Dries (CD&V) gaat zelf een tuinranger ontvangen." 

Ook schepen Vandeurzen kreeg al eentje over de vloer. Hij is positief over de resultaten in zijn tuin. "Een extra pluspunt is dat je leert hoe je minder tijd moet spenderen in je tuin", lacht hij.

Ontharden, een modewoord

In Hamont-Achel zijn de tuinrangers opvallend populair. Inwoners kunnen daar sinds mei van dit jaar een bezoek aanvragen, en tot vorige maand kwamen er al zo'n 100 aanvragen binnen. "De feedback van bewoners die iemand over de vloer hebben gekregen, is positief", vult Carolien Dreesen aan, deskundige rond duurzaamheid bij de stad. "We hopen dus ook volgend jaar veel tuinen klimaatbestendig te kunnen maken en zo veel mogelijk te ontharden."

Dat ontharden is ook een van de thema's die tuinrangers vaak laten vallen in hun advies. "Het is een beetje een modewoord geworden", lacht Marc Van Roy, tuinranger in Peer. Samen met twee, en binnenkort vier anderen heeft hij al 38 tuinen bezocht. "Kleine dingen raden we ook vaak aan: bijvoorbeeld een simpel vogelkastje of insectenhotel om die dieren te verwelkomen in je tuin. Daarnaast bekijken we of bijvoorbeeld een regenwaterton onder je afvoer of een wadi in je tuin, waar overtollig water bij hevige regenval naartoe kan, opties zijn."

Meest gelezen