"Op 50 jaar is het niet te laat om je gezondheid nog om te gooien", vertelt Guy T'Sjoen. Wat kan je allemaal doen om langer en gezonder te leven?
Volledig scherm
PREMIUM
"Op 50 jaar is het niet te laat om je gezondheid nog om te gooien", vertelt Guy T'Sjoen. Wat kan je allemaal doen om langer en gezonder te leven? © Shutterstock / rv

“Mannen slaan meer vet op in de buikregio, daardoor hebben ze meer kans op hart- en vaatziekten”: arts tipt wat je daar als 50-plusser aan kan doen

Aan boeken over beweging en gezonde voeding geen gebrek, althans voor vrouwen. “Voor mannen rond de 50 lees je bijna nergens advies", vindt endocrinoloog Guy T’Sjoen. Daarom schreef hij zelf een gids met tips voor een gezond leven. “Vanaf die leeftijd nemen het aantal diagnoses van mannen met overgewicht en obesitas, diabetes type 2, en hart- en vaatziekten toe.” Wat kan je doen om dit tegen te gaan?

  1. EXCLUSIEF. Belgische wetenschappers ontdekken schadelijke roetdeeltjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrijke delen van ons brein”
    PREMIUM

    EXCLUSIEF. Belgische wetenschap­pers ontdekken schadelij­ke roetdeel­tjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrij­ke delen van ons brein”

    Elke dag ademen we schadelijke roetdeeltjes in door luchtvervuiling. Dat ze in ons lichaam terechtkomen, wisten wetenschappers al. Maar Belgische onderzoekers aan de UHasselt hebben nu ontdekt dat ze niet alleen tot in onze hersenen raken, ze verzámelen zich daar ook in bepaalde delen. Om welke delen van ons brein gaat het? Wat zijn de gevolgen? En kan je er iets tegen doen? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters vroeg het aan wetenschapper Kenneth Vanbrabant.
  2. ▶ Zorgt klimaatverandering dit jaar voor meest actieve orkaanseizoen ooit? “Dit kunnen we ook tot bij ons voelen”
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Zorgt klimaatver­an­de­ring dit jaar voor meest actieve orkaansei­zoen ooit? “Dit kunnen we ook tot bij ons voelen”

    Elk jaar berekenen Amerikaanse wetenschappers aan hoeveel tropische stormen en orkanen we ons mogen verwachten in de Atlantische Oceaan. Na een rustig seizoen in 2023 lijkt 2024 nu zwaar te gaan uithalen. Meer nog, volgens de voorspellingen kan dit wel eens het meest actieve orkaanseizoen ooit worden. Over wat voor aantallen spreken we dan? Hoe komt dit? En hebben die orkanen ook een invloed op ons weer? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen.