© Dirk Roefflaer

Tongenaren Jo en Daniëlle schenken 30 voedselpakketten aan minderbedeelden

Tongeren

Jo en Daniëlle Claes uit de Dijk in Tongeren zetten zich al elf jaar lang in voor minderbedeelde Tongenaren. Jo versierde destijds de voortuin met kerstlichtjes die aan- en uit flikkerden op muziek. Zo ontstonden ‘De Dansende Kerstlichtjes’. Het koppel bakt speculaas, worstenbroodjes en suikerwafels om te verkopen, samen met zelfgemaakte soep. Ze organiseerden meerdere jaren een kerstmaaltijd voor hun doelpubliek, maar door de coronapandemie was dat niet meer mogelijk. Om de mensen niet in de steek te laten, zijn ze overgeschakeld op voedselpakketten.

“Dit jaar gaan we dertig pakketten aan huis bedelen met een waarde van bijna 100 euro per stuk”, vertelt Jo. “In het verleden zetten we een spaarpotje in elke winkel, maar daar zijn we mee gestopt omdat de meeste mensen tegenwoordig geen cash geld meer op zak hebben.” Wel contacteert hij elk jaar alle grootwarenhuizen van Tongeren op zoek naar sponsering. “Alleen de Lidl reageert positief. Alles is het afgelopen jaar flink duurder geworden.”

Het koppel selecteert zelf de mensen die op hun hulp mogen rekenen. Ze nodigen hen ook uit voor een gesprek. “We proberen elk jaar andere mensen te bereiken”, vertelt Daniëlle. “Gelukkig zijn er soms mensen die intussen uit de armoede geraakt zijn”, vertelt Daniëlle. (diro)