CHECK - Amerikaanse actrice Zendaya lijkt breuk met Tom Holland bekend te maken in gemanipuleerde video's

Op TikTok gaan vervalste video's van de Amerikaanse actrice Zendaya viraal. Daarin vertelt ze dat zij en acteur Tom Holland niet langer een koppel zijn, maar dat klopt niet. Tot op vandaag zijn de twee nog een stel. Heel wat mensen geloven dat de filmpjes echt zijn. De beelden en stem van Zendaya zijn gemanipuleerd met artificiƫle of kunstmatige intelligentie. De makers proberen zo reclame te maken voor een AI-tool.

"Me and Tom broke up! All because of TimothƩe Chalamet...", zegt een stralende Zendaya in een interviewfragment dat al door meer dan 13 miljoen mensen is bekeken op TikTok. Ook in een andere populaire video lijkt ze te verkondigen dat ze nu met de Frans-Amerikaanse acteur Chalamet uitgaat en niet meer samen is met Tom Holland.

Toch kunnen fans met een gerust hart slapen vannacht, want de twee video's zijn vervalst. Wie naar de commentaren onder de filmpjes kijkt, ziet dat niet iedereen dat doorheeft. Het verklaart waarschijnlijk waarom ze zo populair zijn. Zendaya en Holland zijn al enige tijd een van de meeste geliefde Hollywoodkoppels van het moment. Zeker sinds ze samen te zien waren in de film "Spider-Man: No way home". Wat is er nu precies aan de hand met de video's en hoe kan je dat zelf herkennen?Ā 

BEKIJK - Dit zijn de twee video's van Zendaya die viraal gaan. Lees daarna verder.

AI-gegenereerd

"Dit zijn slecht gemaakte AI-video's", analyseert Chris UmƩ van het bedrijf Metaphysic en bekend van zijn deelname aan het programma 'America's Got Talent'. "De makers gebruikten bestaande beelden van Zendaya en hebben die gemanipuleerd met artificiƫle intelligentie (AI). Dat deden ze met verschillende technieken. Zo zie je dat haar mond op een vreemde manier op en neer beweegt en niet altijd gelijkloopt met wat ze zegt. Normaal zou je ook meer gezichtsexpressie en lichaamstaal moeten zien, maar die ontbreekt hier."

De beelden komen origineel van interviews die de actrice gaf aan het tijdschrift VarietyĀ zo'n 6 maanden geleden en hetĀ tijdschrift VogueĀ 3 jaar geleden. In beide gesprekken rept ze geen woord over een breuk met Tom Holland.Ā 

"Naast haar mond, is ook haar stem aangepast met AI", gaat UmƩ verder. "Ze klinkt statisch, bijna buitenaards. De echte Zendaya zou veel natuurlijker en vlotter klinken."

Promotiemachines

De vraag is waarom deze video's gemaakt en verspreid worden. Beide sporen je aan om foto's van het zogezegd nieuwe stel, Zendaya en Chalamet, te bekijken via de link in de bio van het TikTok-account. Via die link kom je niet bij foto's maar de website "AI Predicto" terecht. Je kan er gratis een video laten maken waarin beroemdheden zoalsĀ Kim Kardashian je persoonlijk toespreken. De video's zijn net zoals die van Zendaya gemaakt met AI en dus niet echt.Ā 

Naast haar mond, is ook haar stem aangepast met AI

Chris UmƩ, expert AI en deepfake

Daarnaast vermeldt de site dat de gepersonaliseerde video gemaakt is samen met "neiro.ai". Tegen betaling kan je bij dat bedrijf AI-gegenereerde advertenties of andere video's laten maken. "Dit is duidelijk reclame", zegt UmƩ. "Je moet hier toch mee oppassen. De video's zijn niet alleen van slechte kwaliteit, het bedrijf ziet er ook niet erg betrouwbaar uit."

Screenshot van AI-applicatie "AI Predicto" waar de TikTok-accounts naar verwijzen. Onder het videoscript staat "Made with the help of Neiro.ai" te lezen.

De TikTok-accounts zijn met andere woorden verdoken promotiemachines. Ze delen nog tientallen andere vervalste video's van bekende mensen. Steeds proberen ze je te verleiden om naar de link in bio te gaan. In onderstaande TikTok maken ze zelfs expliciet reclame voor de tool.Ā 

Elon Musk

Eind november gebeurde hetzelfde met Twitter- en Teslabaas Elon Musk. Ook van hem gingen verschillende AI-gegenereerde video's viraal op Facebook, TikTok en Twitter. Hij zou Nederlands premier Mark Rutte bijvoorbeeld een dictator noemen, maar dat heeft hij nooit gezegd. Bij deze valse filmpjes werd evenees reclame gemaakt voor een AI-app. VRT NWS schreef er toen deze factcheck over.

BEKIJK - In deze korte video leggen we uit hoe deze valse video's zijn gemaakt en hoe je ze kan herkennen.

Videospeler inladen...

Conclusie

  • Op de video-app TikTok gaan twee video's viraal van actrice Zendaya. Ze vertelt dat zij en acteur Tom Holland geen koppel meer vormen.
  • De video's zijn vervalst met artificiĆ«le intelligentie. Zendaya en Holland vormen tot op vandaag nog steeds een koppel.
  • De verspreiders en makers van de video's proberen zo reclame te maken voor een AI-tool.
  • De bewering dat Zendaya in meerdere video's haar breuk met Tom Holland aankondigt, beoordelen we dan ook alsĀ niet waar.
Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je inĀ dit artikel.

Je vindt onze factchecks ook terug bijĀ deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties. Zoek je meer verhalen van VRT NWS over factchecking desinformatie of online bedrog?Ā Die vind je hier.Ā 

Wil je iets laten checken?Ā 
Stuur ons dan een mail viaĀ check@vrtnws.beĀ of vul je vraag in op de website vanĀ deCheckers.Ā 

VRT NWS in erkend lid van deĀ International Fact-Checking Organisation.

Meest gelezen