“Grootste uitbraak van epidemie ooit op aarde”: Van Ranst snapt vraag om restricties tegen Chinese toeristen

Corona rolt als een nooit geziene pletwals over China, en net nu versoepelt het land de reisbeperkingen: vanaf 8 januari mogen Chinezen weer op reis naar waar ze willen. Verschillende landen gaan daarom restricties opleggen, ons land doet dat (voorlopig) niet. “Ik snap nochtans dat men daar om vraagt”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). “Wat daar nu gebeurt, is de grootste uitbraak van een epidemie die we ooit hebben gezien op aarde.”

Tom Le Bacq en Hilde van den eynde

“We moeten dit doen om de bevolking te beschermen.” Dat zegt Orazio Schillaci, de Italiaanse minister van Volksgezondheid, over de beslissing van Italië om vanaf nu verplichte PCR-tests op te leggen aan alle reizigers die uit China in het land aankomen. Die maatregel komt er omdat bijna één op de twee reizigers die vanuit China naar de internationale luchthaven van Milaan reisden, positief test op het virus.

Er is wereldwijd ongerustheid over het plotse einde van het zogenaamde “zero covid”-beleid in China. Vanaf 8 januari mag de bevolking weer zonder beperking op reis, en is quarantaine voor wie China binnenkomt ook niet meer nodig. Die timing is vreemd, want corona raast door het land als nooit tevoren. De schattingen gaan tot 37 miljoen besmettingen per dag. “Wat daar nu gebeurt, is de grootste uitbraak van een epidemie die we ooit hebben gezien op aarde”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven).

In de buurlanden zien ze Chinese toeristen alvast niet graag komen. India verplicht vanaf volgende week een negatieve PCR-test voor wie uit China het land binnen wil, Taiwan zal hetzelfde doen. Vanaf 30 december eist ook Japan een negatieve coronatest of een zevendaagse quarantaine van Chinese bezoekers. Er zou ook een quotum vastgelegd worden voor het aantal Chinezen dat mag afreizen. De Verenigde Staten voeren vanaf 5 januari een verplichte negatieve test in voor Chinese toeristen.

Eerst Brugge, dan Parijs

“Dat zouden we hier ook moeten doen”, zegt Dirk De fauw (CD&), de burgemeester van Brugge. In zijn stad komen elk jaar tussen 150.000 en 200.000 Chinese toeristen op bezoek. “De besmettingen in China zijn heel hoog. We kunnen de deuren niet zomaar openzetten zonder beperkingen.”

De fauw wil dat een vaccinatiebewijs als voorwaarde wordt opgelegd, of een negatieve PCR-test. “Ik zie niet in waarom dat zo’n probleem zou zijn”, zegt hij. “Als ik vandaag naar Japan wil reizen, moet ik daar ook tonen dat ik drie keer gevaccineerd ben. Wil ik naar Congo, moet ik ook tonen dat ik dubbel gevaccineerd ben.”

De fauw vindt dat zoiets Europees geregeld moet worden. “Want Chinese toeristen komen niet over en weer naar hier alleen voor Brugge”, zegt hij. “Ze landen in pakweg Parijs en gaan dan ook naar Brussel, Brugge en Amsterdam. Net daarom baart de situatie mij zorgen.”

Of zo’n verplichte test of andere restricties iets uithalen, daar is niet iedereen van overtuigd. Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano “ziet geen wetenschappelijke argumenten” voor zo’n beperking. “De enige reden om onze grenzen te sluiten, zou kunnen zijn dat er in China een nieuwe, gevaarlijke virusvariant rondgaat. Maar dat is niet het geval. Integendeel, China loopt met zijn coronagolf achter op het Westen. De omikronvariant BF.7 circuleert daar, maar die doet bij ons ook al de ronde sinds de zomer. Chinese reizigers leveren dus geen extra risico's op.”

Marc Van Ranst ziet dat anders. “Ik ben niet panisch bang, maar ik snap de vraag naar reisbeperkingen”, zegt hij. “Akkoord, we zijn hier redelijk beschermd tegen de omikronvarianten. Maar als het virus daar door die bevolking van 1,4 miljard mensen blijft razen, bestaat de kans dat daar nieuwe en gevaarlijke mutaties opduiken. We spreken hier niet over San Marino he, maar over een land waar één zesde van de wereldbevolking woont.”

Toch komen er voorlopig geen extra maatregelen voor Chinese toeristen in ons land, laat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) weten. “We zijn goed beschermd door de hoge vaccinatiegraad, al dan niet in combinatie met een doorgemaakte infectie. De situatie in China is momenteel niet bedreigend voor ons land.”

Vandenbroucke zegt wel dat ons land de situatie op de voet volgt. “We oriënteren ons vooral op het advies dat European Centre for Disease prevention and control (ECDC) geeft aan de Europese lidstaten. Uit contacten die we vandaag hebben gehad, blijkt dat zij hun beoordeling niet wijzigen (het ECDC pleitte tot nu toe tegen inreisbeperkingen vanuit China, red.). Donderdag is er op Europees niveau een Health Security Committee voorzien. We wachten dat af. Ik heb ook een update gevraagd van het laatste advies van de Risk Assessment Group, dat het risico voor de bevolking analyseert.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer