Turks conflict waait over naar ons land: "drie Erdogan-tegenstanders neergestoken in Brussel"

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bij zware rellen tussen voor- en tegenstanders van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn donderdagavond meerdere gewonden gevallen in Brussel. Volgens het Koerdische persagentschap Firat News Agency (ANF) zouden drie Koerden gewond geraakt zijn nadat ze met een mes werden aangevallen door aanhangers van de AKP-partij van Erdogan. Een van de slachtoffers zou in kritieke toestand verkeren. "Dit was geen toevallige opstoot", zegt de woordvoerder van de Koerdische gemeenschappen in België.

mtm

Meerdere Belgen van Turkse origine waren donderdag naar de Turkse consulaat afgezakt om hun stem uit te brengen in het grondwettelijk referendum dat Erdogan meer macht moet geven. Daarbij kwam het rond 17 uur echter tot zware rellen tussen voor- en tegenstanders van de Turkse president. Volgens ANF werd een groepje Koerden daarbij met een mes aangevallen door voorstanders van de AKP-partij van Erdogan. Drie Koerden, tegenstanders van de president, zouden daarbij gewond geraakt zijn. Een van hen zou er erg aan toe zijn nadat hij een mes in de maag kreeg.

Aan de Turkse ambassade in Brussel is de rust dan toch nog niet helemaal weergekeerd. Voor- en tegenstanders van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan schreeuwen naar elkaar. De politie heeft de toestand wel onder controle. Geweld en agressie leken na 19 uur voorbij, maar rond 20 uur werd het toch even weer spannend.

De politie houdt groepen van telkens enkele tientallen Koerden en Turken uit elkaar. Even brak wat onrust uit aan de Koerdische kant van de politiebarricade. De politie kreeg dat snel opgelost, maar het was het startsein voor heen en weer geschreeuw tussen beide kampen. De politie heeft het waterkanon tussen de groepen gezet, maar moest het niet gebruiken. Er is ook een onderzoek geopend.

"Geen toevallige opstoot, maar doelbewuste provocatie"De incidenten van donderdag zijn geen toevallige opstoot tussen voor- en tegenstanders van het Erdogan-regime of van het referendum, maar een doelbewuste provocatie. Dat zegt Orhan Kilic, woordvoerder van NavBel, de raad van de Koerdische gemeenschappen in België. Volgens de woordvoerder ging het om een groep "fascistische Turken" die al een paar dagen rondhing bij de ambassade.

"Dit had vermeden kunnen worden"

De woordvoerder van NavBel meldt dat een 60-jarige dame het zwaarst gewond raakte, door meerdere messteken. Eén dader zou zich in de ambassade verscholen hebben, maar toch opgepakt zijn door de politie, klinkt het. "Al een paar dagen hing in de lucht dat er iets ging gebeuren en hingen er verdachte mensen rond de ambassade", zegt Orhan Kilic. "We hebben de politie en de ambassadeur gewaarschuwd. Deze provocatie had vermeden kunnen worden als de Brusselse politie, de ambassadeur en de verantwoordelijken van de politieke partijen alerter en proactiever hadden opgetreden."

Volgens de woordvoerder werken het geweld en de intimidaties enkel in het voordeel van de machthebbers die uit zijn op polarisatie en hun eigen macht willen verzekeren. "Hun campagnestrategie is de nee-stemmers weghouden van de stemhokjes, dat moeten we vermijden. We roepen de Belgische autoriteiten op om deze zaak zeer serieus te nemen en de daders voor het gerecht te brengen", klinkt het nog.

Premier Michel veroordeelt geweldPremier Charles Michel "veroordeelt ten stelligste" het geweld dat donderdag plaatsvond aan de Turkse ambassade in Brussel. De regering hanteert "een absolute nultolerantie voor Turkse problemen die in ons land worden geïmporteerd", zo liet de premier bij monde van zijn woordvoerder weten. Michel heeft de situatie op de voet gevolgd met het crisiscentrum.

Rel met Nederland

Het Turkse referendum veroorzaakte al heel wat heisa in verschillende EU-lidstaten. President Erdogan stuurde zijn getrouwen uit naar verschillende Europese landen om er zoveel mogelijk ja-stemmen te ronselen bij de Turkse bevolking, maar dat was dik tegen de zin van onder meer Nederland en Frankrijk. In Nederland kwam het zelfs tot een heuse diplomatieke rel nadat twee Turkse ministers het land werden uitgezet.

© AFP

De volksraadpleging van 16 april (in Turkije zelf, Turken in het buitenland kunnen al vroeger stemmen) moet een presidentieel systeem installeren in Turkije.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen