CHECK - Neen, foto die Oekraïens parlementslid verspreidt, toont geen jong slachtoffer van Russisch bombardement 

Het Oekraïense parlementslid Lesia Vasylenko tweette begin deze week een foto van een sip kijkende jongen wiens trui verscheurd is en die onder de modder hangt. Volgens de politica heet de 8-jarige jongen Marc en werd hij net slachtoffer van een Russisch bombardement. Alleen is de afbeelding die ze deelt ouder dan het huidige conflict. 

"Er zijn geen kinderen in Oekraïne meer. Enkel kleine mensjes met volwassen geworden ogen, oud misschien zelfs. Een beetje moe van een leven dat nog ongeleefd is. In deze foto: Marc, 8 jaar oud, overleefde net een Russische artillerieaanval", tweette het Oekraïens parlementslid Lesia Vasylenko van de liberaal-Eurofiele oppositiepartij Voice op tweede Kerstdag. 

Bijgevoegd is een foto van een sip kijkend jongetje. Zijn blauwe ogen zachtjes naar beneden gericht, zijn gezicht onder de modder en zijn trui half uit elkaar gescheurd. 

Het bericht werd al meer dan 11.000 keer gedeeld en bijna 50.000 mensen gaven het een vind-ik-leuk. Meer dan 3 miljoen mensen zagen het bericht ook passeren, zo tonen de weergavecijfers die Twitter sinds kort bij elke tweet zet.

Verkeerd herinnerde man

Een jong oorlogsslachtoffer? Neen, toch niet van dit conflict. Door een omgekeerde zoekopdracht via TinEye kunnen we dezelfde foto terugvinden op een pagina van Goodreads. Daar wordt de afbeelding gebruikt als cover voor een Spaanse versie van het boek "The Misremembered Man" (El Hombre en el Olvido of De verkeerd herinnerde man, red.) van de Noord-Ierse schrijfster Christina McKenna.

Het oorspronkelijke boek werd in 2009 in het Engels uitgegeven, een Spaanse vertaling kwam er in 2013. Dat is een jaar voordat Rusland de Krim annexeerde en negen jaar voor de Russische invasie. De foto heeft dus helemaal niets met het huidige conflict te maken en toont al zeker geen jongen die betrokken geraakte bij een Russisch bombardement.

Eerder deze oorlog ging ook al een TikTokfilmpje viraal waarin werd beweerd dat een zingend meisje in het ziekenhuis verzorging kreeg voor wondes die ze opliep bij een Russische raketaanval. Uiteindelijk bleek dat ze van haar fiets was gevallen. 

Conclusie

  • Een Oekraïens parlementslid tweette deze week een foto van een droevig jongetje. Hij zou Marc heten, 8 jaar oud zijn en net een Russisch artilleriebombardement hebben overleefd. 
  • De foto is met een omgekeerde zoekopdracht terug te vinden. Hij werd eerder gebruikt voor een Spaanse vertaling van het boek "The Misremembered Man" van de Noord-Ierse schrijfster Christina McKenna. De vertaling kwam in 2013 uit.
  • De afbeelding heeft dus niets met het huidige conflict tussen Oekraïne en Rusland te maken.
  • We beoordelen de bewering dat het om een foto van een jong oorlogsslachtoffer gaat dan ook als niet waar.
Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties. Zoek je meer verhalen van VRT NWS over factchecking desinformatie of online bedrog? Die vind je hier. 

Wil je iets laten checken? 
Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be of vul je vraag in op de website van deCheckers

VRT NWS is erkend lid van de International Fact-Checking Organisation.

Meest gelezen