Verplichte inschrijving bij VDAB voor werkloze sociale huurders, anders boete: Woonhaven Antwerpen stuurt 19.000 brieven naar huurders

Woonhaven Antwerpen, de grootste sociale huisvestingsmaatschappij van de stad, zal haar 19.000 sociale huurders na de kerstvakantie een brief sturen om hen te informeren over de nieuwe regelgeving. Werkloze sociale huurders moeten zich namelijk verplicht inschrijven bij de VDAB, de dienst voor arbeidsbemiddeling. Als ze zich daar niet aan houden, riskeren ze een boete. 

Vanaf 1 januari moeten werkloze sociale huurders zich verplicht inschrijven bij de VDAB, de dienst voor arbeidsbemiddeling. Dat kondigde Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) aan. Woonhaven Antwerpen, de grootste sociale huisvestingsmaatschappij van de stad, zal na de kerstvakantie haar 19.000 sociale huurders dan ook een brief versturen om hen te informeren over de nieuwe regelgeving. "Ze hebben dan nog tot eind maart de tijd om zich bij de VDAB in te schrijven", vertelt Jan Hendrickx van Woonhaven Antwerpen. 

Als onze sociale huurders de nieuwe regels niet naleven, zal het Agentschap Wonen bepalen hoe hoog de boete zal zijn

Jan Hendrickx, Woonhaven Antwerpen

Hoeveel van hun huurders in die situatie zitten, kan Hendrickx niet zeggen. "We hebben daar geen zicht op en omdat de situatie ook snel kan veranderen, sturen we al onze huurders dezelfde brief." Die brief werd opgemaakt door de Vlaamse overheid. Daarin staat wat mensen moeten doen om zich in te schrijven bij de VDAB. De regeling geldt niet voor sociale huurders die arbeidsongeschikt zijn of ouder dan 64. 

Wel zal Woonhaven, net als alle andere sociale huisvestingsmaatschappijen, begin april moeten controleren of de werkloze huurders zich echt bij de VDAB hebben ingeschreven. "Dat zullen we kunnen doen via de kruispuntbanken", vertelt Hendrickx. Wie dat niet deed, kan een boete verwachten. "Maar daar beslissen wij niet over, we geven onze informatie door aan het Agentschap Wonen. Zij bepalen dan of een huurder een boete moet betalen en hoe hoog die zal zijn." Het niet naleven van de regels kan dus niet leiden tot het einde van het huurcontract en de boetes zouden maximaal 5.000 euro bedragen.

Ook hogere taalvereiste voor 29.000 kandidaat-huurders

Daarnaast heeft de overheid ook een tweede regel ingesteld: nieuwe sociale huurders moeten ook een betere kennis van het Nederlands hebben. In plaats van het zogenaamde niveau A1, moeten mensen nu het niveau A2 halen. "Het gaat dan om kandidaat-huurders die vanaf 1 januari 2023 iets huren. Zij hebben dan twee jaar de tijd om aan die nieuwe taalvereiste te voldoen", zegt Hendrickx. 

Concreet wil dat zeggen dat Woonhaven Antwerpen de 29.000 kandidaat-huurders op hun wachtlijst hierover zal inlichten. "Ook daar zullen we een controle doen, maar mensen hebben er dus iets meer tijd voor, om bijvoorbeeld lessen te volgen als ze het niveau nog niet behaald hebben. Mochten er boetes nodig zijn, dan worden die ook hier bepaald door het Agentschap Wonen en niet door ons."

Meest gelezen