AFP or licensors

Ryanair annuleert dit weekend in totaal 128 vluchten door staking Belgisch cabinepersoneel

Ryanair heeft bekend gemaakt welke vluchten dit weekend aan de grond zullen blijven door een staking van het cabinepersoneel. Het gaat om 128 vluchten in totaal. De stewards en stewardessen van Ryanair in België leggen het werk neer om te protesteren tegen hun arbeidsvoorwaarden.

Eind vorige week maakten de vakbonden bij de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair bekend dat het Belgische cabinepersoneel gaat staken. De staking duurt in totaal zes dagen, verspreid over twee weekends. Vanaf morgen leggen de stewards en stewardessen het werk neer tot en met zondag, dat gebeurt nog eens in het weekend van 6 tot 8 januari.

Eerder deze week toonden veel passagiers hun ongenoegen omdat ze nog altijd niet wisten of ze dit weekend zouden kunnen vertrekken. Ryanair had nog altijd niet gecommuniceerd welke vluchten er geschrapt zouden worden. De directie van de luchthaven van Charleroi schatte dat in totaal ruim honderd vluchten aan de grond zouden blijven, maar kon niet zeggen welke vluchten dat zouden zijn.

Ondertussen is die duidelijkheid er wel: het gaat om 128 vluchten in totaal die vanuit Charleroi hadden moeten vertrekken of naar Charleroi hadden moeten vliegen. Om welke vluchten het precies gaat kun je terugvinden op de website van de luchthaven van Charleroi, de betrokken passagiers zouden intussen geïnformeerd moeten zijn.

Ryanair heeft cabinepersoneel in heel Europa. Het zijn enkel de stewards en stewardessen die in België wonen die het werk neerleggen. Vluchten die worden uitgevoerd met bemanning uit andere landen kunnen dus wel gewoon doorgaan.

Niet eens het minimumloon

Afgelopen zomer legde het cabinepersoneel in België ook al eens het werk neer. Volgens de vakbonden verdient een groot deel van het cabinepersoneel niet eens het wettelijke minimumloon. Sinds de staking is er wel onderhandeld, maar volgens de vakbonden blijft Ryanair de Belgische arbeidswetgeving met de voeten treden.

Wat zijn je rechten als jouw vlucht wordt geannuleerd?

Als een vlucht wordt geannuleerd door een staking bij een luchtvaartmaatschappij heb je recht op een aantal zaken.

  • Het recht op een nieuwe vlucht of op een terugbetaling van je ticket.
  • Het recht op een schadevergoeding. Afhankelijk van hoe ver jouw vlucht is varieert dat bedrag tussen 250 en 600 euro.
  • Het recht op zorg. Dat wil zeggen dat je de kosten van maaltijden of een hotelovernachting kunt indienen als je vastzit in het buitenland.
Op de website van de Europese commissie kun je nalezen waarop je precies recht hebt.

Meest gelezen