Archiefbeeld uit de gevangenis in Beveren. ©  dba

Nederlanders niet meer naar Belgische gevangenissen, vanwege “risico op onmenselijke behandeling”

De situatie in Belgische gevangenissen is zo dramatisch dat Nederlandse verdachten op dit moment niet vanuit Nederland worden overgeplaatst. Dat schrijft de Nederlandse krant AD woensdagavond.

em, blg

Volgens de krant zette een rechter in meerdere recente zaken een streep door overlevering aan België, vanwege het risico op “onmenselijke of vernederende behandeling” in de gevangenissen.

LEES OOK. “De situatie is gewoon onhoudbaar”: politiedienst die gedetineerden naar rechtbanken overbrengt, kreunt onder zwaar personeelstekort

Een rechter wijst op een vernietigend rapport over Belgische gevangenissen waaruit blijkt dat die uit hun voegen barsten door overbevolking. Het leidt tot meer spanningen en meer geweld tussen gevangenen. Volgens het rapport van het anti-foltercomité (CPT) van de Raad van Europa, moeten gedetineerden tot 23 uur per dag in hun cel blijven. Door het grote tekort aan personeel vinden er nauwelijks activiteiten plaats. Daarnaast is er in het onderzoek kritiek op de toiletten en zijn de gevangenissen verouderd en niet schoon.

Op 14 december kreeg een Nederlandse verdachte vanwege de overvolle gevangenissen te horen dat hij niet naar België wordt gestuurd. In twee uitspraken heeft de rechter die beslissing van overlevering, zoals het officieel heet, uitgesteld.

Normaal gesproken is overlevering een formaliteit. Een van de weinige argumenten om die te weigeren, is dat er een risico is op het schenden van mensenrechten.

Afgelopen zomer werd bekend dat minister van Justitie Van Quickenborne (Open Vld) een wet klaar heeft liggen die overbevolking in gevangenissen moet tegengaan. Door gevangenen systematisch een strafverkorting van zes maanden te geven, zou de gevangenispopulatie moeten afnemen. De maatregel werd in 2020 en 2021 al toegepast in het kader van de coronapandemie. Terroristen, veroordeelden van zedendelicten en wie een straf van meer dan tien jaar cel uitzit, worden van de regel uitgesloten.

LEES OOK. Belgische gevangenissen meer dan ooit overvol: 209 gedetineerden moeten op de grond slapen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER