Zijn supporters protesteerden tijdens de Koppenbergcross, omdat ze vonden dat de zaak van Toon Aerts zo lang aansleepte

Zware teleurstelling bij supportersclub van Toon Aerts over schorsing: "Hij is doodeerlijk, er vloeien veel tranen"

De leden van de Rijkevorselse club "Wielervrienden William's Place", die onder meer supportert voor veldrijder Toon Aerts, zijn zwaar teleurgesteld over zijn schorsing. Aerts maakte vanmorgen zelf bekend dat de internationale wielerbond UCI hem 2 jaar wil schorsen, omdat hij betrapt werd op doping. Hij blijft volhouden dat hij die nooit bewust genomen heeft. De UCI gelooft dat ook volgens Aerts. Intussen staat hij bijna een jaar op non-actief.

Vanmorgen maakte veldrijder Toon Aerts uit Rijkevorsel zelf op een persconferentie bekend dat de internationale wielerbond UCI hem 2 jaar wil schorsen voor dopinggebruik. Hij staat ook al bijna een jaar op non-actief, nadat hij in januari tijdens een controle buiten competitie positief had getest op doping. Hij zelf houdt vol dat hij die niet bewust genomen heeft en dat de doping in een vervuild voedselsupplement zat. De UCI gelooft die uitleg ook volgens hem en wil hem daarom geen 4 jaar schorsen, zoals gebruikelijk, maar 2 jaar. 

We hoopten dat hij op 1 januari weer zou kunnen starten

Inge Aerts, Wielervrienden William's Place

Zijn supporters reageren teleurgesteld. "Ongeloof", antwoordt Inge Aerts op de vraag wat er door haar heen ging toen ze het nieuws hoorde. Ze is bestuurder bij "Wielervrienden William's Place", de supportersclub van Toon Aerts, Thijs Aerts en Aaron Dockx. In november voerde de club nog actie op de Koppenbergcross, omdat ze vond dat de zaak te lang aansleepte. 

"Je weet wel dat er in dergelijke verhalen meestal een sanctie volgt. Maar toen gisteren de persconferentie werd aangekondigd, hoopten we dat hij op 1 januari weer zou kunnen starten. Nu is de verslagenheid heel groot. Uit de berichten die ik krijg, blijkt dat er heel veel tranen gevloeid zijn en nog altijd vloeien. We vinden dit heel onrechtvaardig tegenover een doodeerlijke kerel als Toon."

Supportersvlaggen en helmen

Aerts verklaarde op zijn persconferentie dat de doping in zijn lichaam terechtkwam door een vervuild voedselsupplement of iets anders dat hij innam. De UCI gaat mee in dat verhaal verklaart hij. Dat maakt de supporters ook boos. "Er is genoeg bewijsmateriaal en het gaat over nanogrammen. Dat is niks. Het is wrang dat de verantwoordelijken de dans ontspringen." Aerts en zijn manager kondigden wel aan dat ze er alles aan zullen blijven doen om de bron van de vervuiling te achterhalen.

De supporters blijven dus allemaal achter Aerts staan. "Dat zullen we hem zeker ook laten weten. Vandaag is misschien een huildag, maar vanaf morgen gaan we opnieuw keihard vechten, samen met hem. We blijven op post om te supporteren voor Thijs en Aaron. Maar Toon staat ook mee op onze supportersvlaggen, helmen, kledij en lidkaarten. Hij zal dus ook zichtbaar blijven in 2023 langs het parcours."

Meest gelezen