Dode en gewonde gevallen in kraakpand met asielzoekers in Schaarbeek

Het kraakpand in kwestie (archiefbeeld). ©  Ivan Put

In het kraakpand in de Schaarbeekse Paleizenstraat waar een duizendtal mensen verblijven, zijn het voorbije weekend een dode en een gewonde gevallen. Dat melden verschillende media en het nieuws word bevestigd door het Brusselse parket. Zaterdag zou een asielzoeker overleden zijn, en in de nacht van zaterdag op zondag zouden drie mensen een asielzoeker die in het kraakpand verbleef, messteken hebben toegebracht. De man overleefde de aanval en zou niet in levensgevaar verkeren.

jvh

“Op 24 december rond 11.15 uur hebben de politiediensten samen met de hulpdiensten het kraakpand aan de Paleizenstraat 48 betreden”, klinkt het bij het Brusselse parket. “In het gebouw treffen zij een levenloos lichaam aan. Volgens de vaststellingen van de dokter gaat het hier om een natuurlijk overlijden.”

De overleden man is van Tunesische afkomst, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V), die haar medeleven betuigt. Hij was geen asielzoeker en verbleef dus illegaal in ons land, zegt ze. Volgens de minister overleed de man mogelijk aan de gevolgen van een overdosis.

“Op 25 december rond 15.50 uur werd ter hoogte van Paleizenstraat 48 een persoon aangetroffen die het slachtoffer was van een steekpartij”, gaat het parket verder. “Het slachtoffer werd voor verzorging overgebracht naar her ziekenhuis. Hij verkeert niet in levensgevaar. Het parket werd over de feiten ingelicht en heeft de nodige onderzoeksdaden bevolen waaronder analyse van de camerabeelden. Het onderzoek is lopende om de juiste omstandigheden van het voorval te achterhalen.”

Kraakpand

In het pand in de Paleizenstraat, een voormalig kantoorgebouw, verblijven sinds enkele weken verschillende honderden asielzoekers, onder wie niet-begeleide minderjarige vreemdelingen, omdat ze geen plaats toegewezen krijgen in de asielcentra omdat die volledig volzet zijn. De leefomstandigheden in het gebouw zijn erbarmelijk en artsen hebben al verschillende gevallen van tuberculose vastgesteld, naast zorgwekkende gevallen van cutane difterie en een zeer grote verspreiding van schurft met een risico op superinfectie in het gebouw. Ook is er gevaar voor de ontwikkeling van gevallen van pulmonale difterie.

De Moor benadrukt dat Fedasil al een eerste groep asielzoekers in de Paleizenstraat een plek in het opvangnetwerk heeft aangeboden. Het is de bedoeling om vanaf 2 januari een volgende groep van enkele tientallen asielzoekers op te vangen, klinkt het.

Uiteindelijk moeten alle asielzoekers een plek krijgen in het opvangnetwerk, maar de situatie blijft moeilijk omdat Fedasil intussen ook voorrang moet blijven geven aan families met minderjarige kinderen en niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. Intussen is er een mobiele noodkliniek aan het gebouw aanwezig om medische zorgen te bieden aan wie dat nodig heeft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen