Hoe krijg je een oester gemakkelijk open? En hoe kan je een slechte herkennen?
Fris, snel en goed te combineren met een fles bubbels: oesters zijn het perfecte hapje voor een oudejaarsfeestje in stijl. Het enige minpunt: het niet evident om een oesterschelp vlot open te krijgen. Hoe maak je een oester open zonder jezelf te verwonden? En hoe herken je een slecht exemplaar? Twee visspecialisten leggen uit.
“Allereerst moet je weten dat er qua vorm verschillende soorten oesters bestaan”, vertelt Nick Trachet. Hij is hoofdredacteur van vakblad Visaktua, en geeft regelmatig oesterproeverijen. “Je hebt holle oesters en je hebt platte oesters. Degene die wij het meeste eten, zijn de holle oesters, of de zogenaamde ‘creuzes’. Ze zijn een pak goedkoper dan de platte Zeeuwse oester, en ook wat makkelijker te openen. Ze worden daarom ook vaker verkocht.”
Hoe maak je een oester open?
“De benodigdheden zijn een oester, een oestermes en een handdoek”, weet Harm Brunswyck van ‘t Vissershuys uit Kortrijk. Harm opende in zijn leven al duizenden oesters. “Eerst en vooral moet je één van je handen beschermen met een handdoek. Ben je rechtshandig? Leg dan een opgeplooide handdoek in je linkerhand. Zo kan je de oester vasthouden zonder jezelf te verwonden met het mes.”
Een oester moet in het water liggen en groen-wit van kleur zijn. Is dat totaal niet het geval? Dan weet je dat er iets mis mee is.
Daarna is het tijd voor het echte werk. “Leg de platte kant van de oester naar boven en de holle kant naar beneden. Steek het mes nu horizontaal in het scharnierpunt. Die vind je aan het puntige uiteinde van een oester. Wrik zachtjes met het mes, en draai het vervolgens een kwartslag om. De scharnier zal nu openen. Vervolgens schuif je het mes door naar het midden van de schelp. Let erop dat je aan de platte kant blijft. Op die manier kan je de sluitspier doorsnijden en de volledige schelp openen.”
Waarom deze techniek? “Die manier van openen zorgt ervoor dat de kans minder groot is dat er stukjes van de schelp in de oester terechtkomen. Maar er bestaat ook een andere techniek. Je kan de schelp ook langs de zijkant openen. Je steekt dan gewoon je oestermes er aan de zijkant in, en snijdt zo de sluitspier door. Het voordeel hiervan is dat er minder kracht voor nodig is.”
Kan je ze lang bewaren?
“Een oester serveer je best zo vers mogelijk. Na 24 uur zal de oester uitdrogen, en wat smaak verliezen”, zegt Brunswyck. “Als je oesters al op voorhand opent, raad ik aan om de oester los te snijden uit de schelp, en het sap weg te gieten. Zo ben je ook zeker dat er geen gruis inzit. Vervolgens kan je de oester opnieuw in de schelp zetten. De oester zal dan zelf opnieuw sap aanmaken.”
Lees verder onder de foto.
Heb je de oesters nog niet opengemaakt? “Dan kan je ze een week bewaren, vanaf de dag dat ze uit het water zijn gehaald”, zegt Trachet. “Let er dan wel op dat je ze heel koel bewaart.” Je moet ze niet invriezen, maar bewaart ze liefst aan een temperatuur van 3 tot 5 graden Celsius. “Zo ben je er zeker van dat ze niet opengaan.” Bang dat je toch met een slechte oester zit? “Zoiets zal je echt onmiddellijk opmerken. Een goede oester moet in water liggen en groen-wit van kleur zijn. Is dat totaal niet het geval? Dan weet je dat er iets mis mee is.”
Wat eet en drink je erbij?
“Echte liefhebbers eten een oester vaak volledig puur”, aldus Trachet. “Als je eens voor iets anders wil gaan, kan je wel eens een beetje gemalen peper toevoegen. Ook een druppel citroensap, of een heel klein druppeltje tabasco kan een aangename toets geven. Qua drank kan je kiezen voor champagne of witte wijn, liefst niet te droog. Meer fan van het stevigere werk? Doe dan zoals de Ieren en drink er een Guinness bij. Kies daar best voor een Guinness met een lager alcoholpercentage. Denk bijvoorbeeld aan de Guinness Draught.”
Lees ook:
Welke betaalbare bubbels zijn lekker? Onze sommelier test er 15: “Voor 9,99 euro bijna zo kwalitatief als champagne” (+)
Taai wild, droge kalkoen of geschifte saus? Onze HLN-chefs Piet, Sandra en Jelle redden jouw feestmenu (+)
De oven voorverwarmen: een must of zonde van de energie? Chef-kok legt uit
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
-
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
Een kop koffie gebruiken om jezelf een energie- of mentale boost te geven, doen we allemaal weleens. Maar die koffie combineren met een dutje zou volgens wetenschappelijke studies nog méér effect kunnen hebben en je een uitgerust gevoel bezorgen. Wat is een 'koffiedutje’? Gaat dat met alle soorten koffie? En kan je wel slapen na het drinken van cafeïne? Slaapexpert Johan Verbraecken legt uit hoe het werkt. “Het beste van beide werelden.” -
Livios
‘Gebruik in dat geval nooit azijn’ en ‘pas op met hogedruk’: zo ga je wél voor een brandschoon terras
Kan je terras nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er heerlijk kan vertoeven? Dan is het reinigen een mooie eerste stap. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios ben jij helemaal klaar voor de lentezon. -
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
-
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
-
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen
-
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid-al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt dat einde van de vastentijd precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? -
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
Dorothee Dauwe (34) ken je van de ochtendshow met Maarten Vancoillie op Qmusic. Dat ze in haar vrije tijd houdt van ‘happekes’ en apéro’s weet je als je naar de show luistert of haar volgt. Maar waar eet de foodie die het liefst? “Ik ben gek op Brussel", verklapt ze. “Het is een wereldstad met op veel plaatsen een dorpsgevoel. Ik heb mijn vaste stamcafé, maar ontdek ook graag nieuwe plekjes.” Ze tipt haar 7 favoriete eetdressen in onze hoofdstad. -
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”