Archieffoto.
picture alliance / Stefano Spaziani

"Hij kon op krachten komen en is helder en wakker": gezondheidstoestand voormalige paus Benedictus XVI stabiel

De toestand van paus emeritus Benedictus XVI (95) is stabiel. Dat zegt het persbureau van de Heilige Stoel. "De paus emeritus kon de voorbije nacht op krachten komen, hij is absoluut helder en wakker, en hoewel zijn toestand ernstig blijft, is de situatie in dit stadium stabiel." Paus Franciscus heeft de gelovigen opgeroepen om voor Benedictus XVI te bidden "in deze moeilijke uren".

Gisteren sprak paus Franciscus tijdens zijn wekelijkse audiëntie voor het eerst over de gezondheidstoestand van zijn voorganger. "Ik zou jullie om een speciaal gebed voor paus emeritus Benedictus willen vragen. Om zijn herinnering in stand te houden, want hij is erg ziek, om de Heer te vragen hem te troosten en te steunen", klonk het toen.

Aftreden

Joseph Alois Ratzinger, geboren op 16 april 1927 in Duitsland, werd in 2005 paus. Benedictus XVI trad in 2013 af vanwege zijn gezondheidstoestand. Hij was de eerste paus sinds 1415 die dat deed. 

Sindsdien woont hij relatief geïsoleerd in een klooster in de tuinen van het Vaticaan. Hij wordt er permanent door artsen verzorgd. Al maanden klinkt het dat Benedictus lichamelijk zwak zou zijn en amper nog zou kunnen spreken.  

Meest gelezen