Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

"Het verraste mij hoe snel mensen het gewoon raken": Oekraïense op familiebezoek wanneer luchtalarm afgaat

Rusland heeft opnieuw aanvallen uitgevoerd op verschillende Oekraïense steden. Onder meer de hoofdstad Kiev en de steden Lviv, Odessa en Zjytomyr werden getroffen. In het hele land gingen de luchtalarmen af. Zoya Sisoyeva is op bezoek bij haar familie in Vinnytsja , niet ver van Kiev. "De raketten vlogen boven onze stad", getuigt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Voor het eerst sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak in februari, is Zoya Sisoyeva op bezoek bij haar familie in de stad Vinnytsja, niet ver van Kiev. Ze woont zo'n 10 jaar in België en voor de feestdagen is ze naar Oekraïne afgereisd. "Ik ben met mijn man met de auto naar hier gekomen. Dat was een lange weg, alle wegen zijn ook beschadigd. We moesten omrijden om hier te geraken. Het is moeilijk voor mij om mijn land zo te zien", vertelt ze in "De wereld vandaag".

Net als de inwoners van Oekraïne schoot Zoja Sisoyeva vanochtend vroeg wakker door het luchtalarm. "Om 5.40 uur was er een heel groot alarm. De raketten vlogen boven onze stad naar Kiev. We zijn meteen gaan schuilen in de kelder en moesten wachten. Iets na 9 uur ongeveer stopte het alarm".

Sommigen slapen gewoon verder tijdens zo'n luchtalarm

Zoja Sisoyeva

Vrij snel herneemt het gewone leven zich, kon Zoja vaststellen. "Hier zijn vaak alarmen, om te verwittigen wanneer er vliegtuigen zullen overvliegen. Het verbaasde me dat sommigen gewoon verder slapen tijdens zo’n alarm. Mensen raken er gewend aan. Iedereen reageert er ook anders op. Sommigen gaan gewoon werken, anderen hebben heel veel schrik en blijven zich schuilhouden in hun kelder."

BELUISTER - Zoya Sisoyeva getuigt in "De wereld vandaag" over hoe ze moest schuilen bij het luchtalarm.

Vinnytsja werd bij een vorige raketaanval getroffen, vertelt Zoja. "Het is vaak aanpassen. Het wordt sneller donker, en er is niet altijd elektriciteit.  Mensen zetten extra generatoren op om langer licht te hebben." Families komen met de feestdagen samen, maar echt vieren zit er niet in. "Niemand heeft zin om het huis te versieren of een kerstboom op te zetten. Wat ze wel doen is samenkomen om samen te eten."

 

Meest gelezen